Blog

PROJEKTI U RIJECI NAMIJENJENI DJECI I MLADIMA

Pokrenut portal za djecu i mlade www.svejeok.hr

Mrežnu stranicu svejeok.hr pokrenuo je Grad Rijeka kako bi pomogao mladim Riječanima u dobi od 15 do 30 godina života, koji imaju problem s doživljavanjem stresa, osjećajima izrazite tuge, straha, zabrinutosti, usamljenosti ili pak s agresivnošću, konfliktima s drugima i slično, a različite barijere ih sprječavaju da potraže pomoć. Putem ove platforme mogu se obratiti nekome od profesionalnih psihoterapeuta i za najviše tjedan dana dobiti stručan odgovor. Usluge savjetovanja pružaju stručnjaci educirani za pružanje takve usluge (psiholozi), kojima se eventualno mladi mogu nakon tog inicijalnog kontakta obratiti radi dodatne pomoći (neki od suradnika zaposleni su u KBC Rijeka, neki u udrugama, a neki u privatnim psihološkim praksama).

Najveća vrijednost portala je što je djeci i mladima omogućeno da potpuno anonimno, potpuno besplatno, iz vlastitog doma potraže i vrlo brzo dobiju stručnu psihološku pomoć.

U razvoju portala sudjelovao je manji tim profesionalaca (zaposlenici Grada Rijeke i vanjski suradnici) koji su sadržajno i grafički/vizualno oblikovali portal i pobrinuli se za zaštitu podataka. Stranicu je sadržajno oblikovala dr.sc. Kristina Dankić (Grad Rijeka). Za grafičko oblikovanje, razvoj i tehničku podršku zadužen je Siniša Necko, za zaštitu podataka i sigurnost sustava Danijel Antonić (Grad Rijeka), a za lekturu Gordana Ožbolt. Za pružanje usluga psihološkog savjetovanja uspostavljeno je partnerstvo s psiholozima, odnosno psihoterapeutima s područja grada Rijeke Anđelko Botica, Anamaria Blažić, Nataša Jelenić Herega, Katarina Banov, Tamara Milovanović, Ivona Maričić Kukuljan, Ana Goleš, Iva Kirša i Mia Host. Urednice portala su i same psihologinje dr.sc. Kristina Dankić i Lea Brabarić.

Nadamo se da će projekt poslužiti kao primjer i inspiracija ostalim gradovima Hrvatske kako na lokalnoj razini povećati brigu o mentalnom zdravlju svojih građana, posebice onih najmlađih – poručuju iz Rijeke.

Film „18 godina iFEST-a“

Dokumentarni film „18 godina iFEST-a – film o jednom predivnom Festivalu“ kroz svojih 25 minuta trajanja donosi priču o 18. godina Festivala stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, a obiluje snimkama nastupa djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u proteklih 17 godina održavanja. Kroz priču o iFestu vodi nas dugogodišnji voditelj Festivala Dražen Turina Šajeta.

Film se može pogledati na YouTubeu na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=ErRBmiaPhFw .

Film je realiziran u produkciji Udruge za sindrom Down – Rijeka 21, Udruge Spirit i Grada Rijeke, u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“.

Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom – iFest održava se od 2003. godine, uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u HKD-u na Sušaku.

Na Festivalu svake godine sudjeluje oko četiristo sudionika iz brojnih udruga i ustanova koje okupljaju djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, a koji kroz program iFesta imaju priliku prezentirati svoja glazbena, plesna, dramska, likovna i druga znanja i umijeća.

Cijela priča oko organizacije Festivala je izvrstan primjer suradnje organizacija civilnog društva, volontera, osoba s invaliditetom, mladih i osoba starije životne dobi, koji zajedničkim radom daju doprinos uspješnoj realizaciji projekta iFest. Poticanje upravo takve vrste partnerstva te međusektorske i međugeneracijske suradnje jedan je od glavnih ciljeva međunarodnog projekta Zdravih gradova, pa je iFest ujedno i simbolično utjelovljenje projekta „Rijeka – Zdravi grad“.