Blog

PROSINAČKE AKTIVNOSTI U PRELOGU – GRADU PRIJATELJU DJECE

VELIKI POVRATAK KINA U ŽIVOT GRADA PRELOGA

Nakon pokretanja velikog projekta digitalizacije i tehnološkog unapređenja kino dvorana diljem Hrvatske, započela je nova era popularnosti kinoprikazivačke djelatnosti.

Od 10. listopada, kad je preloški Dom kulture s “Kaubojima“ također postao dio tog velikog projekta, kino se na velika vrata vraća u život Grada. Iz vikenda u vikend, sve veći broj oduševljenih posjetitelja prisustvuje projekcijama, te tako kino još jednom postaje “dobra navika” Preložana i mještana prigradskih naselja, ali i susjednih općina. Projekcije popularnih i aktualnih kino hitova održavaju se svakog vikenda, dok se tokom tjedna bilježe česti organizirani posjeti školske djece.

Digitalizacija kino dvorana pokrenula je stvaranje funkcionalne mreže kina u Hrvatskoj, koja i gledateljima u manjim sredinama omogućava uživanje u aktualnim filmskim hitovima kvalitetnije slike i zvuka. Prvog vikenda svoju veliku premijeru imao je popularni “Šegrt Hlapić” koji je dva dana zaredom uveseljavao stotinjak posjetitelja.

BOŽIĆNE PRIREDBE OŠ DRAŠKOVEC U DOMU KULTURE

Osnovna škola Draškovec održala je 12. prosinca u Domu kulture tradicionalnu božićnu priredbu. Predstavili su se učenici svih razreda OŠ Draškovec, a kao gošće nastupile su plesačice iz Mađarske. Nabrojeni su uspjesi tijekom školske godine, a ravnateljica Margit Mirić uputila je prigodnu čestitku. 

KULTURNO UMJETNIČKA UDRUGA SELJAČKA SLOGA PRELOG

U Domu kulture u Prelogu priredbu uoči božićnih i novogodišnjih blagdana održala je 14. prosinca KU Seljačka sloga Prelog. Članovi Kulturne udruge Seljačka sloga Prelog priredili su i građanima darovali priredbu “Gradu u čast”, koja je oduševila posjetitelje.

Ovu 2013. godinu članovi Kulturne udruge “Seljačka sloga” Prelog zaokružili su priredbom “Gradu u čast”. Želja je bila prikazati isječke svakog segmenta djelovanja. Tako su članovi tamburaške sekcije otvorili priredbu izvevši nekoliko prigodnih pjesama. Dječja sekcija izvela je program sa kojim su na nedavno održanoj županijskoj smotri dječjeg folklornog stvaralaštva u Maloj Subotici stekli pravo sudjelovanja i predstavljanja Međimurja na smotri u Vođincima kod Vinkovaca u lipnju 2014. Članovi folklorne sekcije uprizorili su skeč “Idu deca v školu”, dok je dramska sekcija najavila svoj novi projekt izvevši dio predstave “Ludi snovi”. Jedan od bitnih segmenata djelovanja svakog kulturno umjetničkog društva jesu i gostovanja. Tako i mi njegujući taj običaj ugostili smo društvo iz KUD “Gorjanac” iz Gorjana kraj Đakova sa kojim imamo već 40 godina dugu tradiciju povezanosti. Prema reakciji publike večer je bila pun pogodak. Njihov pljesak i podrška dala nam je vjetar u leđa da i u godinama koje dolaze budemo još kreativniji i čvršći u očuvanju naše kulturne baštine.

DJEČJI VRTIĆ FIJOLICA

U Domu kulture u Prelogu tradicionalnu božićnu priredbu 17. prosinca imao je Dječji vrtić Fijolica iz Preloga.

Nakon uvodnih riječi ravnateljice Brankice Mezga i predsjednika Gradskog vijeća Gorana Gotala, na pozornici Doma kulture nastupili su mališani iz Dječjeg vrtića Fijolica, koji su s odgojiteljicama uvježbali prigodne glazbeno-plesne točke.Publika u ispunjenom Domu kulture pozdravila ih je glasnim pljeskom, a mališani su baš uživali u pjesmi i plesu na pozornici.

GRAD PRELOG-PRIJATELJ DJECE DODIJELIO NAKNADE ZA NOVOROĐENČAD

U ponedjeljak, 30. prosinca, u Gradskoj vijećnici Grada Preloga dodijeljene su jednokratne novčane naknade za novorođenu djecu. U periodu od listopada do danas zaprimljeno je 8 zahtjeva za isplatu novčane naknade te su roditeljima i podijeljene naknade. Visina naknade varira od 1.000 kuna za prvo dijete, 1.500 za drugo, a 2.000 za treće dijete u obitelji. Grad Prelog je ovom prilikom za novorođenčad izdvojio 10.000 kuna.

U 2013. godini novčane naknade su se dodjeljivale sedam puta i to za 37 dječaka i 31 djevojčicu. Grad Prelog je u 2013. godini ukupno nagradio 68 novorođene djece za koje je izdvojio 91.500,00 kuna.