Blog

PROSLAVLJENA 15. GODIŠNJICA POSTOJANJA DND-a ČAKOVEC

 

U srijedu, 18.veljače 2015. u Schieirovoj zgradi u Čakovcu predstavljanjem knjižice projekta “Ovo dijete to sam ja, ne postoje takva dva“, obilježena je 15-ta obljetnica postojanja “Društva Naša djeca” Čakovec.

Ovo Društvo u petnaest godina svog postojanja pokrenulo je mnogo inicijativa i projekata, održalo mnoštvo radionica i savjetovanja, aktivno uključila naše najmlađe sugrađane u javni život zajednice, donositelje odluka senzibiliziralo za potrebe djece i mladih… Ukratko, Čakovec su učinili boljim. Prema riječima gradonačelnika Grada Čakovca Stjepana Kovača, Društvo je tijekom ovih godina predložilo mnogo toga čime je pridonijelo aktivnom razvoju politika usmjerenih prema djeci i mladima s ciljem da ih se što bolje pripremi za životne izazove te buduće preuzimanje aktivnih uloga u razvoju zajednice.

“Djecu učite da u svijetu postoje i drukčiji, da svi imamo ista prava, da svatko može i treba sudjelovati te da se tuđe mišljenje mora uvažavati. I najvažnije, kontinuiranim i planski usmjerenim radom postigli ste da rezultati Vaših aktivnosti budu vidljivi i mjerljivi.”, rekao je među ostalim, gradonačelnik Kovač.

Aktivnosti rada Društva u proteklih godinu i pol, predstavila je predsjednica Gordana Šoltić Siladi, a prisutnima se obratila i  predsjednica u dva mandata Ljubica Železnjak. Nakon plesnog programa u kojem su sudjelovali nominalni članovi „Čakovečke mažoretkinje“, Studio suvremenog plesa „Teuta“ i Plesni centar „Livi“  predstavljena je knjižica u kojoj su objavljeni radovi nastali tijekom provedbe projekta “Ovo dijete to sam ja, ne postoje takva dva”. Vlastite stihove iz knjižice pročitale su učenice 4.a razreda 2. osnovne škole Čakovec Nika Capan i Lara Šafarić . Na romskom jeziku čuli smo ih od  Renata Kalanjoša učenika 8. razreda Osnovne škole Kuršanec. Na znakovnom jeziku interpretirala je stihove profesorica Paulina Novak.

Projekt su osmislili  učenici, članovi Dječjeg vijeća grada Čakovca. Realizacija se provodila kroz tri radionice tematski vezane uz „Pravo na različitost“, te usmjerene na poštivanje različitosti, međusobne tolerancije – poglavito prema djeci iz osjetljivijih socijalnih skupina društva. Radionice kojima su sami izabrali naziv – „Tko sam ja“ i „Lijepo je biti različit“ uz pomoć mentora realizirali  su sami učenici.

Voditeljice programa bile su dječje vijećnice Martina Roža i Vinka Siladi.

Kao što i priliči rođendanu, na kraju programa predstavnice Dječjeg vijeća Čakovec, “Društva Naša djeca” Čakovec i gradonačelnik Kovač zajedno su razrezali tortu.