Blog

PRVI MULTIMEDIJSKI PRIRUČNIK O MEDIJSKOJ PISMENOSTI ZA NAJMLAĐE

U sklopu Dana medijske pismenosti Savez društava “Naša djeca” Hrvatske i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 20. travnja su predstavili prvi Multimedijski priručnik za djecu predškolske i rane školske dobi – Medijska pismenost za najmlađe. Priručnik i video nastali su zahvaljujući suradnji četiri institucije: sunakladnici su Savez društava Naša djeca i Učiteljski fakultet u Zagrebu, a projekt je sufinanciran sredstvima Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a.

Na predstavljanju priručnika sudjelovali su: prof. dr. sc. Siniša Opić, dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Anka Jurčević Lozančić, voditeljica Centra za istraživanje ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Martina Kolar Billege, voditeljica Centra za izdavaštvo Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Robert Tomljenović, zamjenik ravnatelja Agencije za elektroničke medije, Marina Knežević Barišić, suradnica za komunikacije u hrvatskom uredu UNICEF-a, Snježana Krpes, glavna tajnica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske, doc. dr. sc. Marina Gabelica, recenzentica Priručnika, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Alma Čakmazović, autorica Priručnika, Vesna Marjanović, učiteljica, OŠ Samobor i Gorana Banda, koproducentica Videa o medijima. U online predstavljanje priručnika uključilo se više od 90 sudionika iz svih krajeva Hrvatske.
Materijali su prilagođeni djeci od pet do osam godina, a uz njih djeca, kroz interakciju i iskustveno učenje, mogu usvojiti prve spoznaje o medijima i razlikama između vlastitog iskustva, onoga što su sami doživjeli te onoga što im je stiglo posredno, putem medija i u obliku simbola. Video o medijima napravljen je s titlovima kako bi ih mogla pratiti djeca s poteškoćama sluha.
Ilustracije za slikovnicu napravila je Petra Zlonoga, za video ih je animirao Goce Vaskov, dok je za produkciju zaslužna Livada produkcija.
Multimedijski priručnik je dio virtualnog repozitorija drugog obrazovnog materijala Agencija za odgoj i obrazovanje.

Video možete pogledati ovdje, a priručnik preuzmite na poveznici.