Blog

DND-ovka TIGRENA CSIK VOLONTERKA GODINE U KOPRIVNICI

Voditeljica lutkarske družine “Kopriva Pec,Pec” Društva “Naša djeca” Koprivnica dobitnica je Zlatnog vola za 2020. godinu. Najveće priznanje koje se dodjeljuje koprivničkim volonterima, Tigrena Csik osvojila je u konkurenciji 12 nominiranih iz različitih udruga koje djeluju na području grada.

Oftamologinja u mirovini koja svoje slobodno vrijeme, kreativnost i stručnost nesebično daruje djeci, prošle je godine uložila čak 246 volonterskih sati kako bi i u uvjetima epidemiološke krize najmlađima pružila zabavu i edukaciju.
Za emitiranje na youtube kanalu DND priredila je 3 ranije izvođene lutkarske predstave koje su oduševile brojne mališane koji su morali ostati doma. U suradnji s Radio Koprivnicom organizirala je snimanje 6 predstava koje su kopirane na DVD i distribuirane svim dječjim vrtićima na području Županije, te usto pripremila serijal “Priča za laku noć” koje se emitiraju jednom tjedno. Osmislila je i započela partnerski odnos DND i Knjižnice Fran Galović, koji je rezultirao predstavom “Neobična knjižničarka” s ciljem poticanje djece na čitanje te projektom “Mitska bića- digitalno lutkarska priča”. Ovaj projekt omogućio je da u realni iskorak krenu Dravski vilenjak, Mrakači, Div Leđan i drugi likovi osmišljeni u dječjoj mašti, koji pretvoreni u lutke oživljavaju bajkovitu prošlost Podravine. Ovaj projekt izabran je među najbolje u Hrvatskoj u akciji Gradovi i općine prijatelji djece. Kad su to uvjeti dozvolili dr Tigrena Csik uključila se i u aktivnost „Volonteri u parku“ , te omogućila djeci iz dva vrtića da uz lutku Gogu provedu zdravo jutro saznajući zašto je važno prati ruke, vježbati i doručkovati. Dala je i obol projektu KUPID u kojemu kroz kombinaciju lutkarske predstave, razgovor i kulinarsku radionicu djeca stječu zdrave navike.

Osim što radi sve organizacijske poslove oko predstava, piše scenarije, održava probe s djecom, Tigrena Csik izrađuje i originalne lutke za predstavu. Zahvaljujući njenom entuzijazmu i kreativnosti, koprivnička lutkarska družina jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koja koristi lutke iz vlastite radionice i to rađene od prirodnih materijala.

Post a comment

I accept the Privacy Policy