Blog

RADIONICA KUHANJA ZA DJECU „LAGANO I BRZO – JELA ZA ZDRAVIJE LJETO“ U ZABOKU

U ugodnoj, opuštajućoj, zabavnoj, ali i edukativnoj atmosferi nastavljene su radionice zdravog kuhanja za djecu u okviru projekta „Zdravo i fino“ Društva Naša djeca Zabok koji se provodi s Dječjim gradskim vijećem. Kao i do sada radionica je održana u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok, uz stručnu voditeljicu kuhanja Snježanu Krpes, uz pomoć volonterki i volontera DND-a i profesorica Srednje škole Zabok u sastavu Anka Ilinčić, Renata Tršinski, Dubravka Kolarić, Anita Ovčarić, Mateja Štokan, Nikolina Tustić, Monika Topolko, Tomislav Jadan, liječnice Vesne Vučičević iz Udruge Medikus te voditeljice projekta Jasenke Borovčak.

„Lagano i brzo – jela za zdravije ljeto“

Radionica je započela predavanjem: „Lužnato-kisela uravnoteženost organizma“. Djeci je na slikovit i jednostavan način uz pomoć lakmus papira, otopina sode bikarbone (natrijeva dikarbonata) i octa objašnjena pH vrijednost organizma, stanja lužnatosti i kiselosti te zašto je lužnata uravnoteženost organizma važna za ljudsko zdravlje. Ukoliko je pH vrijednost ljudskog organizma ispod neutralne vrijednost koja iznosi 7,34, tada je organizam u stanju kiselosti i podložan je razvoju različitih bolesti.

Zagađen okoliš, premalo kretanja, stres, brzo jedenje, rafinirana hrana i previše količine mesa sve su to navike koje potiču kiselost organizma i narušavaju zdravlje. Proizvodi od bijelog brašna, kava, alkohol, slatkiši, gazirani sokovi, šećer, jela iz mikrovalne hrana je koja potiče kiselost. Stoga je svježe voće, povrće, celer, datulje, smokve, biljni čajevi, dinja, lubenica, limun, zeleno lisnato, grašak, kruške, bundeve, tikvice, jagode, maline i ostalo bobičasto voće namirnice koje održavaju lužnatost u organizmu i trebala bi sadržavati 75% dnevne prehrane.

Priča o lužnatom i kiselom unesena je i u ljetnu radionicu kuhanja u kojoj su djeca pripremala lagana, brza, raznovrsna, sezonska i zdrava ljetna jela. Za doručak je napravljen crveni smoothie od jagoda, krušaka i jabuka te domaći hrskavi mix mueslija od zobenih i kukuruznih pahuljica, lješnjaka, oraha, sezamovih sjemenki te suhih brusnica i grožđica. Za glavno jelo pripremljena je lagana juha od graška i tikvica, mirisni i ukusni povrtni ražnjići od tofua i povrća s preljevom od bosiljka, ljetne salate od bulgura (vrsta žitarice – drobljena pšenica) i mahune salata s grahom. Desert je bila prava prirodna i zdrava poslastica za djecu i odrasle. Bez pečenja napravljena je torta sa svježim jagodama za čiji su biskvit korišteni indijski oraščćići, bademi, suhe marelice i datulje, a djeci je otkrivena „tajna“ kako se bez automata za sladoled može napraviti u manje od pet minuta sladoled od zamrznutih banana, kakaa i komadića tamne čokolade. Za ove ljetne poslastice tražilo se repete. Zdravim ljetnim jelima umjetničku dimenziju i ovaj put dala je fotografkinja i dizajnerica hrane Maja Danica Pečanić koja je fotografirala ovu ljetnu radionicu, a fotografije će se koristiti za izdavanje nove kuharice „Zdravo i fino“.