Blog

RAZIGRANI SAMOBOR PREDSTAVLJEN GRADONAČELNIKU

Jedina tema sastanka učenika 2. a razreda Osnovne škole Samobor s predstavnicima Grada Samobora i trgovačkog društva Komunalac d.o.o. bilo je stanje dječjih igrališta na području Grada Samobora.

Učenici su predstavili rezultate svog netom provedenog projekta pod nazivom Razigrani Samobor, a kroz koji su ih vodile učiteljica Vesna Marjanović i predstavnica Udruge Pozitiva Samobor Anita Herceg Visić.

Udruga Pozitiva Samobor pokrenula je projekt Dječji park Samoborček koji je osmišljen s ciljem da direktnim utjecajem na kvalitetu življenja (igre) djece utječu i na ostale aspekte društva. Upravo stoga djeca, kao najpozvaniji članovi društva za ovu temu, uključuju se u projekt da kažu svoje mišljenje, želje, vizije i ukažu na nedostatke koji nama odraslima promiču. Polazište za početak rada bilo je donošenje zaključka o tome što bi igrališta trebala pružiti djeci, a to su prvenstveno mogućnost za tjelesni i mentalni razvoj, stjecanje prijatelja, igru u društvu i samostalna igra.

Sprave bi trebale razvijati koordinacijske sposobnosti, mišiće i kosti gornjeg i donjeg dijela tijela i osjećaj ravnoteže, poručuju djeca.
Djeca su obišla igrališta u Kleščićevoj, Langovoj i Svetonedeljskoj ulici, Vugrinščaku, Dalmatinskoj, Trgu Matice hrvatske i Zavrtnici te ukazali na postojeće nedostatke, ali i ukazali na male korake kojima se može poboljšati njihovo trenutno stanje. Poseban naglasak stavljen je na igrala i igrališta prilagođena vršnjacima s invaliditetom. Izradom diorame s igralima koje bi voljeli imati na svom igralištu još su jednom podsjetili koliko su dječja igrališta važna za cjelokupni razvoj djeteta.

Gradonačelnik Krešo Beljak, ali i njegova zamjenica Sanja Horvat Iveković te pročelnik nadležnog odjela Juro Horvat pažljivo su saslušali prezentaciju i prihvatili prijedloge te obećali poraditi na poboljšanju igrališta, a predstavnik Komunalca Ivica Karolgan dobio je i konkretne zadatke kojih se odmah prihvatio.