Blog

RADNA SKUPINA “ŽUPANIJE-PRIJATELJI DJECE” ZAPOČELA S RAZRADOM KRITERIJA ZA PROVEDBU PROJEKTA “ŽUPANIJE-PRIJATELJI DJECE”

Na prvoj sjednici Radne skupine za izradu kriterija u projektu „Županije – prijatelji djece“, održanoj 29. veljače 2016. godine u Hrvatskoj zajednici županija, zaključeno je da je uloga županija kao aktivnih nositelja i stvaratelja okružja za dobrobit djece u Hrvatskoj neizbježna i prijeko potrebna.

Upravo s tim ciljem formirana je radna skupina koja je pokrenula razradu kriterija za inicijativu „Županije – prijatelji djece“. Jedan od pozitivnih pristupa u rješavanju ovakvih problema je afirmativni pristup projekta koji je usmjeren prema mobilizaciji županija, gradova i općina u podizanju kvalitete života djece općenito. Ovaj projekt nastao je u suradnji i partnerstvu Hrvatske zajednice županija i Saveza društava Naša djeca Hrvatske kako bi i županije dale podršku projektu „Gradovi i općine – prijatelji djece“ u stvaranju budućih županija – prijatelja djece.

Program dvaju projekata obuhvaća sva područja života djeteta u lokalnoj zajednici stvarajući sigurno i poticajno okruženje za djecu, usmjereno na dobrobit djece. Njihov cilj je omogućiti potpunije i brže ostvarenje prava i potreba djece priznatih Konvencijom UN-a o pravima djeteta te poticati partnerstvo i dobro upravljanje među županijama u stvaranju zajednica i društva prijatelja djece.

Voditeljica radne skupine, koju čine predstavnici Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ i predstavnici hrvatskih županija, dopredsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske Sonja Borovčak, pozvala je županije te gradove i općine na dodatnu suradnju i uključenje u projekt.

Inače, u akciju „Gradovi i općine – prijatelji djece“ koju u Hrvatskoj od 1999. godine vode Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za socijalnu i preventivnu pedijatriju, trenutno je uključeno 107 gradova/općina, a 51 grad/općina u Hrvatskoj nosi prestižan naziv Grad/Općina – prijatelj djece.