Blog

RASPLESANE I VESELE VIJESTI IZ LIPIKA

Male plesačice Plesnog kluba „Dolce“ Pakrac-Lipik nastupile su jučer na regionalnom natjecanju u Požegi kojeg je organizirao Plesni studio Marine Mihelčić. Na natjecanju je nastupilo 16 djece iz srednje skupine s tri skupne koreografije, duetom i solo izvedbom, a vratili su se s pet osvojenih medalja.
Dok se plesalo događalo se, kako to već biva, u veselom Lipiku i mnoštvo drugih aktivnosti.
Izdvojili bi doček malih Ukrajinaca.

Autobus s 50 djece i njihovim voditeljima iz grada Termopilja na zapadu Ukrajine zastao je 28. lipnja iza 22 sata u Lipiku, a članovi Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva Lipik dočekali su ih s okrjepom kod paviljona „Antunovo vrelo“ i pružili djeci kratki odmor na dugom putu od Stari Grada na Hvaru prema njihovim domovima na zapadu Ukrajine.
Radi se o skupini djece čiji roditelji sudjeluju u antiterorističkim ukrajinskim jedinicama na istoku Ukrajine, među kojima ima djece čiji su roditelji poginuli u borbama, a odmor na jadranskoj obali na otoku Hvaru osigurala im je Županija Brodsko-Posavska i Grad Slavonski Brod. „Na putu prema Slavonskom Brodu te dalje prema zapadnoj Ukrajini odlučili smo sinoć zastati u Lipiku jer je jučer bio Dan državnosti Republike Ukrajine kako bi djeca posjetila spomenik ukrajinskom velikanu Ivanu Franku u lipičkom perivoju i nakratko se odmorila od napornog putovanja.“, rekla nam je Irina Matijević, predsjednica Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva Lipik, koja je s drugim volonterima iz udruge bila prevoditelj ovoj skupini djece tijekom njihovog boravka u Hrvatskoj.
Udruga će i dalje nastaviti suradnju s Veleposlanstvom Republike Ukrajine u Hrvatskoj te sljedećim skupinama djece koja stignu iz Ukrajine na jadransku obalu osigurati volontere koji će prevoditi i pratiti tijekom njihovog boravka u Hrvatskoj. „To je dio planova i humanitarnog rada naše udruge u ovoj godini te najmanje što možemo učiniti za djecu Ukrajine kako bi nakratko zaboravila na ratnu situaciju u svojoj domovini.“, rekla je Irina Matijević.