Blog

RAZMJENA ISKUSTVA U IZRADI STRATEŠKOG PLANA „ŽUPANIJA – PRIJATELJ DJECE“

Prve dvije Županije-prijateljice djece dokaz su da se trud i rad na poboljšanju uvjeta za djecu u županijama isplati. Kako bi se i druge županije pridružile Krapinskozagorskoj i Primorsko-goranskoj županiji i zaslužile prestižnu titulu, potrebno je uspješno provesti svih deset koraka projekta. S ciljem olakšavanja napora i dodatnog razjašnjenja trećeg i četvrtog koraka, Savez društava „Naša djeca“ organizirao je u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija jednodnevnu edukaciju na temu planiranja i izrade prijedloga Strateškog plana „Županija-prijatelj djece“ za razdoblje od tri godine. Edukacija se održala u utorak, 10. srpnja 2018. u prostoru Hrvatske zajednice županija, a okupilo se dvadesetak županijskih službenika zaduženih za ovaj projekt iz dvanaest županija.

„Nastojimo našim sudionicima prenijeti znanja o tome kako napraviti procjenu potreba i resursa u  zajednicama iz kojih dolaze. Kako postaviti ciljeve i aktivnosti koje prate te ciljeve i, na kraju krajeva, kako planirati proračunska sredstva da se prilikom izrade jasno vidi koliko županije izdvajaju za djecu, odnosno kako njihova izdvajanja dopiru do krajnjih korisnika – djece.“, zaključila je dr.sc. Arijana Mataga Tintor govoreći u važnosti ovakvih edukacija.

Uvaženom skupu obratio se prof.dr.sc. Josip Grgurić, član Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“, naglasivši važnost financijskih ulaganja u djecu. „Svaki plan i program ima tri važne komponente: 1) treba znati kojem cilju težimo, 2) na koje se ljudske kapacitete možemo osloniti da nam pomognu ostvariti ga i 3) nužno je kvalitetno planirati izdavanja za djecu kako bismo im omogućili bolju budućnost.“

Nakon uvodnog izlaganja o glavnim odrednicama projekta „Županija-prijatelj djece“, predavanje su nastavile profesorica Martina Ferić i psihologinja Tina Krznarić Jaković, koje su prošle kroz glavne korake pri osnivanju Koordinacijskog odbora projekta i donošenju prijedloga Strateškog plana.

Kroz ovu dinamičnu edukaciju, službenici su dobili priliku međusobno razmijeniti stečena iskustva, a zadnji dio edukacije proveden je kao praktični rad u kojemu su okupljeni službenici započeli s izradom Strateškog plana za svoje županije.

Podsjetimo, sporazum o pristupanju projektu do sada je potpisalo 11 županija, a izrada Strateškog plana njihov je sljedeći korak. Na temelju odrednica donesenih Strateškim planom prati se trud i napori županija pri ostvarivanju ciljeva po pitanju djece.

O projektu „Županije – prijatelji djece“ – www.savez-dnd.hr

Projekt „Županije – prijatelji djece“ jedna je od aktivnosti Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ u okviru dugoročne društvene i stručne akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“.  Akciju su započeli i vode: Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, uz suradnju Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Udruge gradova,  Udruge općina, Hrvatske zajednice županija te koordinatora iz gradova i općina. Cilj je ove Akcije i Projekta motivirati tijela regionalne, lokalne uprave i samouprave, stručne službe, ustanove za djecu, pravne subjekte, udruge građana, roditelje i djecu na potpunije i brže ostvarenje prava i potrebe djece, priznata u Konvenciji UN-a o pravima djeteta.