Blog

REDOVNA IZVJEŠTAJNO-PROGRAMSKA SKUPŠTINA SAVEZA DRUŠTAVA „NAŠA DJECA“ HRVATSKE I DODJELA NAGRADE “EMIL PARAVINA”

U subotu, 10.12.2022. u hotelu Academia, održana je redovna Izvještajno-programska Skupština Saveza DND, uz brojne sudionike iz svih krajeva Hrvatske. Izvještajno-programsku Skupštinu Saveza, posvetili smo za sve nas važnoj temi, pitanjima o kojima ovisi naša snaga jer koliko su snažna lokalna Društva „Naša djeca“, toliko je snažan Savez DND-ova, i obratno. Nije lako poslovati u okolnostima kao što su postpandemijsko vrijeme, zatim gospodarske krize, migrantske krize, ratno okruženje, napetosti u svijetu, tehnološke promjene, itd.

Teme su bile: 1. Kako uspješno voditi društva „Naša djeca“ u lokalnim zajednicama moderatorice: Snježana Krpes, glavna tajnica Saveza DND, Nikolina Ribarić, članica Izvršnog odbora Saveza DND i Snježana Pačarić, predsjednica Nadzornog odbora Saveza DND

  • Statutarno poslovanje udruge
  • Financijsko poslovanje udruge
  • Uloga odgovornih osoba i tijela upravljanja u udruzi
  • Vidljivost, zagovaranje i utjecaj DND-a u lokalnoj zajednici
  • Aktivno sudjelovanje članica Skupštine Saveza DND u mreži DND-ova
  • Pitanja za raspravu i zaključci – koje teme su potrebne za edukaciju članovima Skupštine Saveza DND

Zatim je glavna tajnica Saveza DND, umjesto predsjednice DND-a Petrinja, predstavila plan za “Kuću Naša Djeca Petrinja. Nakon toga je predstavljena nova incijativa Saveza DND:

2. INICIJATIVA PROGRAM ZA LJETOVANJE SOCIJALNO RANJIVIH SKUPINA DJECE – 

Puno se govorilo o povijesti Saveza DND, iz čega se vidi koliko smo uvijek bili preteče, ispred svoga vremena u skrbi za djecu. Tako je i s još jednom plemenitom i tradicionalnom aktivnošću  ljetovanja djece, koja je nekada bila sinonim za  Društvo „Naša djeca“. Savez društva „Naša djeca“ pokreće nov odnosno svoj nekadašnji program za ljetovanje socijalno ranjivih skupina djece, koji su nam predstavile: mr. sc. Katarina Milković, predsjednica Programskog odbora Saveza za donacije i filantropiju i Manuela Maurović, voditeljica donacijskih kampanja pri Savezu. U tome su im i stručno pomogle Alma Čakmazović i Gorana Banda iz agencije Re:public.

3. PRIJEDLOG PROGRAMA RADA SAVEZA ZA 2023. Predstavila je predsjednica Saveza DND prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, dok je Financijski plan predstavila gđa. Snježana Pačarić, predsjednica Nadzornog odbora.

Predsjednica DND-a Ravna Gora, gđa. Dragica Glad Dožaić ukratko je pročitala izvješće o kvorumu nakon glasanja. Na Skupštini udružili smo i novo Društvo „Naša djeca“ Hum na Sutli, koje već i vrijedno radi.

U DRUGOM SVEČANOM DIJELU SKUPŠTINE DODIJELILI SMO OVOGODIŠNJE NAGRADE DR. SC. EMIL PARAVINA 

S nama je bila draga gošća iz Ureda UNICEF-a, gospođa Marijana Šalinović, savjetnica za praćenje dječjih prava kojoj su dječja prava na prvom mjestu te se ona prigodno obratila okupljenima.

Prisustvovali su gdin. Anđelko Topolovac, načelnik Općine Radoboj, koji jebio u posebnoj ulozi i vjerujemo jako sretan i ponosan, kao i delegacija u njegovoj pratnji iz Društva „Naša djeca“ Radoboj i Dječjeg gradskog vijeća Radoboj. Također su s nama bile delegacije djece i odraslih iz Društva „Naša djeca“ Opatija i Poreča, otkud nam stižu mali veliki dobitnici Nagrade “Emil Paravina”.

Dopredsjednica Saveza, gđa. Sanja Škorić je predstavila  ovogodišnju Nagradu „Emil Paravina“ za 2022. Nakon toga je uslijedila sama dodjela, koja je protekla u veselom raspoloženju i uz podršku medija.

Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske, osnivač i organizator, ove je godine u drugom svečanom dijelu Skupštine po drugi put dodijelio jedinstvenu nagradu „Emil Paravina“, i to DJECI za promicanje i zalaganje za dječja prava, dječju participaciju, suradnju i pomoć svojim vršnjacima. Nagradu smo dodijelili u dvije kategorije: djetetu pojedincu i skupini djece. Kako je unutar kategorije „skupina djece“ bio veći broj prijavljenih kandidatura, od koji su sve vrlo dobro, donesena je odluka da u toj kategoriji dodijele dvije ravnopravne nagrade.

1.) Nagrada “Emil Paravina” u kategoriji djeteta pojedinca – Magdaleni Tepuš , učenici OŠ Side Košutić (PŠ Gornja Šemnica), prijavitelj: Društvo „Naša djeca“ Radoboj.

2.) Nagrada “Emil Paravina” u kategoriji za skupinu djece – dvije ravnopravne nagrade:

  • Vijećnicima XIII. saziva Dječjeg gradskog vijeća grada Opatije (vijećnici dobitnici: Lana Golubović, Fran Rubeša i Lejla Sinanović), prijavitelj: Društvo „Naša djeca“ Opatija.
  • Dječjem forumu Društva „Naša djeca“ Poreč (članovi dobitnici: Sara Vajagić, Chiara Petretti, Chiara Mačinić, Paolo Mačinić i Denis Brković), prijavitelj: Društvo „Naša djeca“ Poreč.

Posebnost Nagrade „Emil Paravina“ je što je to godišnja nagrada djeci, a također djeca biraju svoje ambasadore i prvake dječjih prava među osnovnoškolcima diljem Republike Hrvatske!

Na javni poziv koji smo objavili prijavilo se u obje kategorije 14 kandidatura (4 pojedinačne i 10 skupnih) kroz koje se kandidiralo ukupno 162-ero osnovnoškolske djece u dobi od 10 do 14 godina, mali borci za  prava svojih vršnjaka, a koje su njihovi nastavnici, razrednici, voditelji, mentori, roditelji, vršnjaci kandidirali jer se zalažu za prava djece i pomažu u svojim razredima, Dječjim gradskim/općinskim vijećima, Dječjim forumima, Vijećima učenika ili jednostavno mijenjaju svoje zajednice na bolje u kojima odrastaju.

Kandidirana djeca ocjenjivala su kategorijama za: kontinuirano promicanje i zalaganje za dječja prava; doprinos razvijanju dječje participacije u lokalnoj zajednici, na nacionalnom i EU nivou; poticanje interkulturalnih vrijednosti te prava djece na različitost bez obzira na spol, nacionalnost, rasu, jezik, kulturu i socijalni status te za građenje suradnje i partnerstva između djece i odraslih.

Prijave su stigle iz različitih dijelova Hrvatske: Belog Manastira, Jastrebarskog, Koprivnice, Labina, Omiša, Opatije, Osijeka, Poreča, Radoboja, Svete Nedelje, Virja, Vrbovca, Zagreba.

Mali zagovaratelji i borci za dječja prava upozoravaju odrasle što i kako trebaju raditi u korist djece, pokreću male građanske inicijative za gradnju igrališta, uređenje skate parkova, pomažu djeci iz Ukrajine, brinu o okolišu, morima, vodama, participiraju u međunarodnim radnim tijelima za dječja prava, pokreću antiratne kampanje, nabavku ormarića u školama, rješavaju sukobe u razredu, snimaju video-uratke, crtaju, pišu u kojima pozivaju odrasle da poštuju dječja prava, poučavaju svoje vršnjake o dječjim pravima i obvezama kroz vršnjačku edukaciju i radionice, rado pomažu svojim bolesnim vršnjacima ili se bore za onu slabiju djecu koja nemaju dovoljno samopouzdanja reći što misle i što žele, sudjeluju u humanitarnim akcijama u školi, potiču svoje vršnjake drugih nacionalnih manjina i djecu s teškoćama u razvoju na zajedničko druženje, radionice o dječjim pravima, toleranciji, multikulturalnosti, nenasilnom rješavanju sukoba, miru, te volontiraju od malena.

Ocjenjivačko povjerenstvo bilo je sastavljeno od tri člana djece „stručnjaka za dječja prava“ s bogatima iskustvom u aktivnoj dječjoj participaciji u svojim lokalnim zajednicama: Marin Punda, predsjednik Povjerenstva iz Dječjeg gradskog vijeća Solina, Valentina Peraković iz Duge Rese i Helena Krsnik, članica Povjerenstva iz Dječjeg gradskog vijeća Pregrada te dvije odrasle članice: Sanja Škorić, dopredsjednica Saveza DND-a i nacionalna koordinatorica Dječjih vijeća Hrvatske i Snježana Krpes, glavna tajnica Saveza DND Hrvatske.

Za kraj je oduševio nastup naših dobitnika iz Poreča i njihovu antiratnu himnu „NE RATU“, na poznate taktove glazbe grupe Queen „We will rock you“, s porukom da kad bi se djecu pitalo, rata ne bilo u svijetu!

Nakon druženja u hotelu Academia, djeca u pratnji odraslih su zasluženo otišli na gostujuću izložbu “World of Robots” u Klovićevim dvorima.

Hvala svima koji su bili s nama, suradnicima, medijima i našoj bogatoj mreži volontera! Veselimo se idućoj dodjeli i novim kandidaturama, vjerujemo da će iduće godine na našu adresu stići u još većem broju!

Fotografije potpisuje: Mirko Cvjetko