Blog

KAKO POSTATI “ŽUPANIJA – PRIJATELJ DJECE”

Pozivamo hrvatske županije da se uključe u projekt „Županije – prijatelji djece“ s ciljem unapređenja  položaja djece u lokalnoj zajednici.

Potaknuti zajedničkom željom za promicanjem dobrobiti djeteta na lokalnoj i regionalnoj razini, Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske i Hrvatska zajednica županija, 17. prosinca 2015. sklopili su Sporazum o podršci i partnerstvu na provedbi projekta „Županije-prijatelji djece“ .Cilj projekta je poticanje predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti i tijela da daju podršku akciji „Gradovi i općine – prijatelji djece“ te da se uključe u projekt „Županije-prijatelji djece“.

Županije koje trenutno nose titulu „Prijatelja djece“ su Primorsko-goranska i Krapinsko-zagorska, a kako bi se što više županija uključilo u proces dodjeljivanja titule održan je informativni sastanak predstavnika Hrvatske zajednice županija i Saveza društava Naša djeca Hrvatske u četvrtak, 1. prosinca putem Zoom platforme. Sastanak je otvorila dopredsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske Sonja Borovčak koja je istaknula potrebu aktualizacije pristupnih procesa te važnost županijskog koordinacijskog odbora i strateškog plana pri ispunjavanju kriterija za dodjelu titule „Županije – prijatelja djece“.

Na temelju svojih iskustava, predstavnici Primorsko-goranske i Krapinsko-zagorske županije istaknuli su da se pozitivni učinci projekta „Županije- prijatelji djece“ ogledaju u intenziviranju međuresorne suradnje i uvođenju dječjeg proračuna.

S obzirom na raznolikost županija u pristupnim procesima, razmatrane su i opcije revidiranja kriterija za dobivanje titule koji će se primijeniti 2023., s ciljem unapređenja položaja djece u lokalnoj zajednici.

O kriterijima dodjele titule pročitajte više ispod teksta.

01-Prezentacija-ŽPD

PD-kriteriji

02-0-FINAL_ZPD_stratesko planiranje

Tekst preuzet s poveznice: https://www.hrvzz.hr/novosti/hrvatska_zajednica_zupanija/kako_postati_zupanija_prijatelj_djece-66392