Blog

RODITELJI NA ZADATKU U SLATINI

Nakon vrlo uspješne tribine u Petrinji, ove smo srijede “Roditelje na zadatku” preselili u Slatinu. Tako se u srijedu u Hrvatskom domu u okviru spomenutoga projekta održala javna tribina pod nazivom “Pomoć roditeljima u psihosocijalnom odgoju djece”. Javna tribina privukla je publiku u čijem sastavu su prevladavali pedagoški djelatnici i sami prvenstveno roditelji, bake, djedovi ali i drugi zainteresirani koji su htjeli dobiti pokoju smjernicu u roditeljstvu.

Predsjednica slatinskog DND-a Snježana Pačarić pozdravila je sve prisutne, kako publiku tako i predavačice na tribini, te prije početka tribine pozvala našu tajnicu Saveza Snježanu Krpes da se ispred provoditelja projekta”Roditelji na zadatku” obrati prisutnima. Prva je govorila dugogodišnja novinarka i suradnica Saveza DND Višnja Biti. Ona je govorila na temu “Kako i zašto učiti o medijima”. S obzirom na temu tribine istaknula je da roditelji trebaju kritički razmišljati o svojoj odgovornosti, spomenula je pitanje društvenih mreža, blogova i svemu onome čemu se naša djeca izlažu odlaskom na internet. Svakako treba razgovarati s djecom, upoznati ih sa svim rizicima i imati pod kontrolom njihova djelovanja na društvenim mrežama da se ne bi dogodile neželjene situacije. Višnja Biti jedna je i u Stručnom povjerenstvu za Lidrano i kaže da je ova manifestacija pravo bogatstvo dječjeg stvaralaštva, tu oni pokazuju svoj talent, svoju kreativnost i daleko su od mobitela, tableta, kompjutora…..

Slatinska profesorica psihologije Ksenija Vujanović-Juras pričala je o „Izazovima roditeljstva danas“. Postavila je pitanje da li postoji uspješno roditeljstvo, mogu li i trebaju li djeca cijelo vrijeme biti sretna, o cilju roditeljstva, kako na razvoj djeteta utječe njegova prirodna sredina. Dobar roditelj prije svega treba biti jako strpljiv. Bezuvjetna roditeljska ljubav je jako bitna.U odgoju su potrebni šaka znanja, more ljubavi i ocean strpljivosti, neki su od zaključaka izlaganja psihologinje Vujanović –Juras, koji su zasigurno jako bitni za svakog roditelja.

Mr. sc., dr. med., pedijatrica i subspecijalistica gastroenterologije Marija Hegeduš–Jungvirth svoje predavanje na temu “Rast, razvoj i prehrana djece” počela je pričom od samoga početka djetetova života, dakle još od fetalnoga razdoblja, preko dojenačkog i perioda maloga djeteta sve do odrasle dobi. Od izuzetne važnosti je ulagati u taj period. Bitno je okruženje u kojem dijete odrasta, prehrambene navike, tjelesna aktivnost i redukcija sjedilačkog ponašanja, iznijela je među ostalim ova iskusna liječnica.

Posljednja je govorila mag. psihologije Ana Raguž o “Odgoju djeteta u 21. stoljeću – pratimo li korak?”. Naglasak je na izazovima roditeljstva u današnje vrijeme.Veliku količinu vremena djeca provode pred kompjuterom, TV-om…općenito raznim ekranima, što izravno utječe na spavanje, hranjenje, proizvod je agresivnog ponašanja i teškoća pažnje.

Na kraju su prisutni popunili anketu o tribini, a imali su prilike i postaviti pitanje o roditeljstvu na koje će im odgovor dati stručni suradnici Saveza DND-a Hrvatske, odgovori na pitanja se nalaze na našim mrežnim stranicama, ostanite uz nas sljedeća destinacija “Roditelja na zadatku” je Gospić.