Blog

SAVEZ DRUŠTAVA „NAŠA DJECA“ HRVATSKE POSJETILA NOVA PREDSTOJNICA UREDA UNICEF-a ZA HRVATSKU GOSPOĐA REGINA CASTILLO

Danas je Ured Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske posjetila u radnom i prijateljskom sastanku nova predstojnica Ureda UNICEF-a gospođa Regina Castillo, koja je stupila na dužnost  voditeljice hrvatskog UNICEF-a  29. travnja ove godine.

Ispred Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske gospođu Castillo primile su dopredsjednica Saveza gospođa Sonja Borovčak i tajnica Saveza gospođa Snježana Krpes.

U otvorenom i srdačnom razgovoru, gospođa Castillo je zahvalila na dosadašnjoj suradnji s Uredom UNICEF-a, posebno na tome što je Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske dolaskom Ureda u Hrvatsku, 1991. godine udomio Krizni ured UNICEF-a u svojim prostorima u Amruševoj 10. Iskazala je poštovanje i divljenje prema organizaciji koja provodi toliko vrijednih aktivnosti s djecom i mladima te koja u svojim aktivnostima  godišnje okuplja više od 10000 djece. Čestitala je na dosadašnjim naporima uloženim u toliki broj gradova i općina koji provode zahtjevan program „Gradovi i općine-prijatelji djece“ da bi ostvarivali prava i potreba djece iz Konvencije UN-a, na lokalnoj razini. Upravo u ovogodišnjoj obljetnici 30 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta i planiranoj plenarnoj sjednici djece iz Dječjih vijeća, Dječjih foruma, Mreže mladih savjetnika i Savjetodavnog odbora za dječju participaciju vidi priliku da djeca i partnerske organizacije Savez DND, Ured UNICEF-a i Pravobraniteljica za djecu otvore na velika vrata mehanizme kako djecu i mlade ne samo poslušati, već ih ravnopravno s odraslima uključiti u procese donošenja odluka i izrade zakona koji se tiču djece i mladih. Posebno se otvara prilika da Hrvatska pokaže svoja postignuća i dobre prakse sljedeće godine za vrijeme predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a.

Gospođa Borovčak zahvalila je na svoj dosadašnjoj pruženoj podršci  Ureda UNICEF-a Savezu, istaknuvši zajedničke vrijednosti obje organizacije za dobrobit za djecu. Specifičnost i snaga Saveza DND je u mreži osnovnih Društava „Naša djeca“ te mobilizaciji brojnih stručnjaka i volontera koji rade s djecom i za djecu, osluškujući dječje potrebe i želje. Zahvaljujući znanju, umreženosti, ali prije svega velikom srcu i entuzijazmu članova Saveza DND,  svih ovih godina, unatoč i brojnim izazovima, Savez DND zajedno s partnerima među prvima u Hrvatskoj promiče i zagovara dječja prava i aktivno sudjelovanje djece kroz rad velikog broja Dječjih foruma i Dječjih vijeća u gradovima i općina, zatim pokreće i uspješno provodi nacionalne programe „Gradovi i općine-prijatelji djece“ i program humanizacije bolničkog liječenja djece „Za osmijeh djeteta u bolnici“ koji ove godine obilježavaju 20 godina trajanja, a zadnjih nekoliko godina i projekt „Županije-prijatelji djece“.

Složili su se da su to neki budući izazovi i područja suradnje Ureda UNICEF-a i Saveza kroz programe „Gradovi i općine-prijatelji djece“, „Županije-prijatelji djece“ i „Jačanje kapaciteta lokalnih zajednica u ostvarivanju prava djeteta“, kao i na brojnim drugim programima čime će se nastaviti predanost, sinergija i nastojanja da zajedno doprinesemo ostvarenju i zaštiti prava djece.

Na kraju razgovora gospođa Castillo pozvana je u Zabok i u sva ostala Društva „Naša djeca“ i gradove i općine diljem Hrvatske kako bi se još izravnije upoznala s aktivnostima s djecom i za djecu, a gospođa Castillo i ovom prilikom je pozvala sve nas da se uključimo u humanitarnu akciju za gladnu djecu Jemena, koju će Ured UNICEF-a Hrvatske pokrenuti ovih dana.

Bilo nam je veliko zadovoljstvo i čast družiti se s novom predstojnicom Ureda UNICEF-a te kolegicama  iz Ureda gospođama Marijanom Šalinović i Marijanom Muhić te zahvaljujemo na organizaciji posjeta.