Blog

13. SUSRET GRADOVA I OPĆINA PRIJATELJA DJECE U VARAŽDINU NA TEMU ODRŽIVOG RAZVOJA

U ovoj obljetničkoj godini, kada slavimo 20 godina akcije Gradovi i općine – prijatelji djece i 30 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta, održavamo 13. susret gradova i općina, 8. lipnja u Varaždinu. Susret je organiziran u suradnji Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske (Središnji koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine – prijatelji djece), Koordinacijskog odbora Grad Varaždin – prijatelj djece te Grada Varaždina.

Na Susretu će sudjelovati djeca i odrasli iz 30-ak gradova i općina koje nose ovaj prestižni status. Svečano otvorenje Susreta je u 10 sati u HNK Varaždin, a teme koje će se predstaviti su „Gradovi i općine kao pokretači razvoja“ i „Ekologija i održivi razvoj.“ Za odrasle sudionike Susreta održat će se panel u kojem će djeca i odrasli predstaviti ekološke projekte i projekte globalnih ciljeva za održivi razvoj koje provode u svojim sredinama, dok će djeca sudionici kroz šetnju Varaždinom upoznati svijet kukaca i sudjelovati u eko-radionicama.

Održivi razvoj, gradovi i općine kao pokretači zajednice, ekologija i recikliranje, obnovljivi izvori energije, održivi promet, zdravlje i zdravi stilovi života sve su to aktualna pitanja i rješenja koja omogućuju prijelaz na održiviji način života, rada, gospodarenja na dobrobit pojedinca. Ključ za ostvarivanje globalnih ciljeva je obrazovanje, podizanje razine svijesti, kao i implementacija globalnih ciljeva u lokalne, regionalne i nacionalne politike, strategije i planove. Djeca i odrasli zajedno imaju prilike odgovoriti na te izazove, a gradovi i općine-prijatelji djece biti pokretači tih promjena.

Akcija Gradovi i općine – prijatelji djece pokrenuta je 1999. godine s ciljem promicanja dobrobiti djece, a Grad Varaždin nosi ovaj status od 2005. godine. Susreti Gradova i općina – prijatelja djece održavaju se trinaest godina u okviru akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ koju od 1999. godine u Hrvatskoj vode Savez društava “Naša djeca” Hrvatske, Hrvatsko društvo za socijalnu i preventivnu pedijatriju, u suradnji s Uredom UNICEF-a, Udrugom gradova, Hrvatskom zajednicom udruga, Hrvatskom zajednicom županija i koordinacijskim odborima u gradovima i općina. U akciju je dosad uključeno 124 gradova i općina diljem Hrvatske, a 71 grad/općina su dostigle status Prijatelja djece, stvarajući mrežu gradova i općina u Hrvatskoj koji sustavno skrbe o djeci i ostvaruju visoke kriterije lokalnih zajednica usmjerenih kvaliteti života djece.

Susreti gradova i općina – prijatelja djece – zajednički susreti djece i odraslih iz gradova i općina koji nose naziv „Prijatelj djece“ započeli su 2007. godine u Čakovcu na temu slobodno vrijeme djece, a nastavljeni su svake sljedeće godine na različite teme važne za život djece, u Kutini (2008.) – Kultura i sport i Uloga Mreže gradova i općina-prijatelja djece, Požegi (2009.) – Socijalna skrb djece, Rijeci (2010.) – Prehrana djece od najranije dobi, Karlovcu (2011.) – Primarna prevencija ovisnosti, Velikoj Gorici (2012.)– Mediji i javne kampanje, Opatiji (2013.) – Dječja participacija, Zaboku (2014.) – Volontiranje u akciji „Gradovi i općine – prijatelji djece, Jastrebarskom (2015.) – Inkluzija u odgojno-obrazovnim ustanovama te zaštita i inkluzija djece izbjeglica i imigranata, Ogulinu (2016.) – Odgoj i obrazovanje u zavičaju Ivane Brlić Mažuranić, Stubičkim Toplicama (2017.) – Tradicija i poduzetništvo te Šibeniku (2018.) – Kultura i dječje stvaralaštvo.