Blog

SEDMI SUSRET DJEČJIH VIJEĆA HRVATSKE U PRELOGU

U organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske, Koordinacijskog odbora „Grad Prelog – prijatelj djece“, Društva Naša djeca Prelog i Osnovne škole Prelog te uz suradnju i financijsku potporu Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Republike Hrvatske i grada Preloga 11. i 12. studenoga održani su Seminar za voditelje-osnivače novih Dječjih vijeća i Sedmi Susret Dječjih vijeća Hrvatske.

4

Na Seminaru je sudjelovalo 12 voditelja iz Čakovca, Gospića, Kumrovca, Našica, Otočca, Preloga, Rovinja, Stubičkih Toplica i Zagreba-Trešnjevke koji su educirani za osnivanje i vođenje Dječjih vijeća u svojim gradovima i općinama te aktivno sudjelovanje djece u životu lokalne zajednice. Ovogodišnji Susret bio je veoma posjećen. Sudjelovalo je oko 120 djece i voditelja iz 20 gradova i općina u kojima djeluju Dječja vijeća: Čakovec, Čazma, Dubrovnik, Krapina, Križ, Kutina, Nova Gradiška, Ogulin, Opatija, Osijek, Pleternica, Požega, Prelog, Sisak, Šibenik, Varaždin, Velika Gorica, Vinkovci, Tuhelj i Zabok. Srdačnu dobrodošlicu u Prelog zaželjeli su gradonačelnik Dragutin Glavina, istaknuvši koliko je ponosan što ovaj grad nosi titulu grada – prijatelja djece, zatim djeca iz zbora „Maleni“, plesna skupina „Kič“ te mali recitatori na međimurskom dijalektu. Ispred Saveza društava Naša djeca Hrvatske djecu je toplim riječima pozdravila Sanja Škorić, članica Izvršnog odbora Saveza.

7

U radnom dijelu Susreta vijećnici su predstavili svoje brojne i zanimljive projekte i aktivnosti kojima doprinose poboljšanju života djece i svih građana u svojim lokalnim zajednicama. Nakon obilaska crkve Sv. Jakova i ručka, poslijepodne djeca su aktivno sudjelovala u manjim skupinama u kojima su raspravljala i davala prijedloge na teme iz provedenog istraživanja u fokus skupinama za pripremu Alternativnog izvještaja djece o stanju dječjih prava u Hrvatskoj koje Savez DND Hrvatske provodi u suradnji s Uredom UNICEF-a.

6

Dali su prijedloge o boljem načinu izbora djece u Dječja vijeća, osjećaju (ne)ravnopravnosti s odraslima, ne samo u davanju ideja, u čemu su djeca kreativnija od odraslih, već i u mogućnosti da donose i odluke u korist djece. Istaknuli su i neke probleme u sudjelovanju, a to je nerazumijevanje od stane odraslih razliku u današnjem djetinjstvu i nekada. Na kraju, svi su se složili da ovakvih susreta treba više i češće kako bi se međusobno upoznali i prenosili svoja iskustva. Sve zabilješke unijet će se u konačan tekst Izvještaja. Puni dojmova i djeca i voditelji iskazali su oduševljenje gostoprimstvom i domaćinima iz Preloga. Hvala još jedanput! Bilo je nezaboravno!