Blog

DRUGI MEĐUŽUPANIJSKI SUSRET DRUŠTAVA “NAŠA DJECA” SLAVONIJE I BARANJE

U subotu 22. listopada 2011. u organizaciji Društva “Naša djeca” Našice održan je Drugi susret Društava Naša djeca” s područja pet slavonskih županija: Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske i Virovitičko-podravske.

ff

Susret je započeo prezentacijom slika svakog Društva koji su sudjelovali nasusretu uz himnu DND-a. Dobrodošlicu su poželjele Iva Mihalj i Marija Poljak voditeljice Dječjeg foruma ,a kratki program izveli su članovi Zbora Maslačak i Ritmička skupina DND-a. Sve nazočne pozdravila je predsjednica DND-a Našice Darija Vlajnić koja se zahvalila na dolasku te ukazala na cilj ovakvih susreta.

2011-10-22_09.56.21

Na Susretu je sudjelovalo 14 društava i društvo domaćin: Đurđenovac, Kutjevo, Osijek, Bukovlje, Jelisavac, Markovac, Vinkovci, Donji Miholjac, Belišće, Rešetari, Požega, Darda, Virovitica, Slatina i Našice. DND Osijek, Vinkovci, Donji Miholjac i Našice prezentirali su nove i inovativne aktivnosti u svojim Društvima.

2011-10-22_11.45.18

Upraviteljica Zaklade Slagalica iz Osijeka gospođa Branka Kaselj i programska suradnica Ivana Plačko prezentirale su osnovne informacije vezane za natječaje koje provodi Zaklada program i natječaj Agencije za mobilnost i programe EU.

2011-10-22_12.27.43

Nakon kraće rasprave i postavljenih pitanja slijedio je obilazak Zavičajnog Muzeja Našice. Pod stručnim vodstvom prof. Silvije Lučevnjak, ravnateljice Muzeja sudionici su posjetili Dvorac obitelji Pejačević te se pobliže upoznali s načinom života obitelji Pejačević, a najviše sa životom Dore Pejačević, prve hrvatske skladateljice. Na Dorinom glasoviru predsjednica DND-a Našice Darija Vlajnić izvela je Dorinu prvu skladbu koju je napisala s 12 godina, Uspavanku op.2.

2.me_u_upanijski_susret_dnd-a_slavonije_i_baranje_040

Nakon zanimljivog obilaska dvorcu uslijedio je ručak, a još prije nastavka drugog dijela Susreta sudionici su obišli i prekrasan perivoj obitelji Pejačević u samom središtu grada. U nastavku Susreta predavanja su održale mr. Ela Vilupek iz DND Osijek s temom  Koliko su upute interneta primjenjive kod nas i pedagogonja-savjetnica Marina Lazar s temom Mediji i prava djece.

2.me_u_upanijski_susret_dnd-a_slavonije_i_baranje_053

U završnom dijelu Susreta razgovaralo se o zajedničkim projektima (Slatina,Vinkovci i Našice).

Vezano uz to predsjednik vinkovačkog DND-a Mario Perković dao je inicijativu da se organizira edukacija na temu prava djece za predstavnike DND s ovog područja.

2.me_u_upanijski_susret_dnd-a_slavonije_i_baranje_055

Doneseno je i nekoliko zaključaka: nastaviti poticati i razvijati suradnju među DND-a Slavonije i Baranje, prijavljivati zajedničke projekte na natječaje Zaklade i EU fondove te organizirati zajedničke javne manifestacije i kreativne aktivnosti s djecom. Prijedlog je da sljedeće godine domaćini Susreta budu Slatina ili Vinkovci, što će se naknadno dogovoriti.

2.me_u_upanijski_susret_dnd-a_slavonije_i_baranje_048

Susret je bio veoma zanimljiv i koristan, a Društvo Naša djeca Našice pokazalo se izvrsnim organizatorom i domaćinom.  

 (Izvijestila: Darija Vlajnić, predsjednica Društva Naša djeca Našice)