Blog

SINOĆ DODIJELJENA NAGRADA “GRIGOR VITEZ” 2018

Savez društava “Naša djeca” Hrvatske i ove godine je dodijelio Nagradu “Grigor Vitez” za dječju književnost i ilustraciju, a središnja svečanost održala se jučer u Maloj dvorani K.D. Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Bogati svečani program uključivao je dodjelu godišnjih Nagrada za tekst i ilustracije u 2018., posebna priznanja i pohvale, te su dodijeljene i nagrade po izboru Dječjeg žirija pod vodstvom Hrvatskog centra za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba. Svečanost u Maloj dvorani KD “Vatroslav Lisinski” počela je u 18 sati, a za uzvanike i goste bio je pripremljen bogat umjetnički program, koji je režirao poznati redatelj Mario Kovač.

Ovogodišnje Nagrade dodijeljene su Silviji Šesto, Jasminki Tihi-Stepanić, Vandi Čižmek i Stanislavu Marijanoviću, a tom je prilikom uručeno je i posebno priznanje Ivani Guljašević Kuman te sedam pohvala, kao i dvije nagrade Ptičica po izboru dječjeg žirija Niki Sarajliji i Ivani Guljašević Kuman.

Godišnja Nagrada “Grigor Vitez” najstarija je hrvatska nagrada za dječju književnost i ilustraciju te ju je od godine osnutka 1967., nagradu dobilo 53 književnika i književnica za tekstove kao i 40 likovnih umjetnika i umjetnica za ilustracije u 148 knjiga za djecu i mlade.

Predsjednica Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske Aida Salihagić Kadić u svome je govoru istaknula kako su vrhunska stvaralačka dostignuća 93 dosadašnjih laureata u 148 knjiga dio nacionalnog književnog blaga i neiscrpan izvor znanja, novih spoznaja, maštovitosti, snage, kreativnosti i mudrosti. Dotičući dječji svemir, oni oplemenjuju živote brojnih generacija djece, naglasila je.

Voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo Mihaela Majcen-Marinić čestitala je dobitnicima u ime Ministarstva kulture i istaknula kako je riječ o važnoj nagradi koju Ministarstvo s ponosom podržava te poručila nagrađenim autorima da nagradu shvate kao dodatni poticaj svom kreativnom uzletu u budućnosti. Pomoćnica pročelnika Ureda za obrazovanje Grada Zagreba gđa. Katarina Milković se također obratila okupljenima te ih prigodno pozdravila u ime Ureda.

Članovi stručnog povjerenstva Marina Gabelica, Frano Dulibić, Branka Hlevnjak, Ranka Javor i Lada Martinac Kralj odabrali su najbolje među 119 prijavljenih knjižnih naslova za djecu i mladež iz produkcije 48 hrvatskih nakladnika, koji su ove godine bili posebice raznoliki pa su tako na natječaj pristigli stripovi, romani, slikovnice, pripovijetke, moderne basne, klasične i moderne bajke, poezija, lirske minijature i aforizmi.

Dvoje članova Dječjeg žirija Roko Reichertz i Lejla Morankić su pozdravili okupljene i pročitala obrazloženja Dječjeg žirija, na oduševljenje svih prisutnih.

Još jednom čestitamo svim dobitnicima i dobitnicama, kao i svake godine uživali smo u pripremama za sinoćnje događanje, nadamo se da ste se zabavili i uživali. Hvala našem dragom Mariju Kovaču, studio Pleat pls koji je zaslužan za sve prekrasne dekoracije i izložbu, hortikulturi Ćustić, performeru Nikoli Mijatoviću Bangaviju, voditeljici Dijani Vidušin, Dječjem ansamblu KKD Ivana Brlić Mažuranić, Junior Musical Class Husar i Tomčić i svima koji su su uveličali sinoćnje događanje svojim dolaskom. Za prekrasne fotografije, kao i uvijek, zaslužan je naš Mirko Cvjetko kojim ovim putem zahvaljujemo, za ilustriranu prezentaciju i animaciju zaslužna je dizajnerica i animatorica Hana Tintor. Hvala svima od srca, nadamo da ste uživali radeći s nama jednako kao i mi sa svima vama.