Blog

SJEDNICA DJEČJEG GRADSKOG VIJEĆA U OSIJEKU

Dječje gradsko vijeće grada Osijeka na svojoj posljednjoj sjednici koja je održana u OŠ Višnjevac imalo je posebnog gosta. To je bila Sanja Vlaović, savjetnica pravobraniteljice za djecu iz regionalnog ureda u Osijeku.

Ona je vijećnicima Dječjeg gradskog vijeća grada Osijeka održala predavanje na temu zaštite dječjih prava i obiteljskog prava u Republici Hrvatskoj. Upoznala je vijećnike sa zakonskim obvezama i dužnostima u zaštiti i promicanju dječjih prava te ih uputila na Konvenciju o pravima djeteta.

Pitanja vijećnika su se odnosila na kršenja prava na igru u kojem je vijećnik Ilija Šušak obrazložio problem kršenja prava na igru i obrazovanje što se odnosilo na  školska igrališta u okruženju škole koja su pretvorena u parkirališta za automobile. Među ostalim pitanjima bila su vezana za pravo na slobodno izražavanje  svojih misli i  kritičko promišljanje o razvojnom pravu. U nastavku  je bilo govora o Obiteljskom zakonu – prava i odgovornosti roditelja ili skrbnika, ali isto tako i o Dužnostima djeteta u obitelji ( čl.89, Obiteljski zakon).