Blog

STIHOVI NE PRIZNAJU GRANICE

Interkulturalnost, svijest o važnosti suživota, prihvaćanje i uvažavanje kulturnih i nacionalnih različitosti, ljudska prava, otvorena, zdrava i tolerantna zajednica – sve se to u petak, 21. ožujka, živilo u teatrinu porečke Zajednice Talijana na 3. susretu mladih pjesnika i recitatora „Stihovi ne priznaju granice“, organiziranog u povodu Međunarodnog dana pjesništva.

U duhu maksime susreta i ovogodišnjeg mota “More briše granice, more spaja jezike” čuli su se stihovi na hrvatskom, uključujući i čakavski dijalekt, talijanskom i albanskom, jezicima s obala Jadrana koji su u Poreču prisutni i u osnovnoškolskom obrazovanju. Govorili su ih i pjevali učenici Talijanske osnovne škole “Bernardo Parentin” i Osnovne škole Poreč, među kojima i oni koji pohađaju nastavu i na albanskom jeziku. U goste su nam iz DND-a Bakar stigli naši prijatlji, a njihova Čakavska scena nas je počastila čakavskim recitalom „Dih od mora“.

Za veliki trud oko pripreme djece za nastup srdačno zahvaljujemo Vesni Milanović, Nadiji Vinkerlić Kos, Zlati Katana Martić, Ester Grubica i Florini Lumezi.

U ime Grada Poreča, djecu i brojne roditelje lijepim riječima pozdravila je dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović, a potporu su nam došli dati i predsjednici gradskih vijeća talijanske i albanske manjine, Ondina Lubessi i Idris Sulejmani te ravnatelji obiju osnovnih škola Ester i Edi Zarli. Ovaj lijepi susret završili smo slatko, kolačima kojima su nas počastili gospodin Idris Sulejmani i vrijedne DND-ovke Viviana Salvaro i Zlata Katana Martić. Ovim putem zahvaljujemo i Zajednici Talijana Poreč koja nam je omogućila korištenje prostora teatrina, kao i svim vrijednim volonterkama i volonterima DND-a koji su i ovu aktivnost našeg Društva, organizaciju Susreta, pretvorili u „kreativno druženje dragih prijatelja“.