Blog

STUDIJSKO PUTOVANJE U SKLOPU PROJEKTA “ODGOJ ZA VOLONTIRANJE I ODRŽIVI RAZVOJ U ŠKOLAMA”

Projekt Odgoj za volontiranje i održivi razvoj u školama Savez društava “Naša djeca” Hrvatske provodi u partnerstvu sa dvije Osnovne škole iz Gospića i Slatine (OŠ dr. Jure Turića, Gospić i OŠ Eugena Kumičića, Slatina) te Društvom “Naša djeca” Zabok.

Cilj projekta je edukacija, jačanje kompetencija i podizanje svijesti učenika i djelatnika u školama kao i volontera za razvoj volonterstva, održivi razvoj lokalnih zajednica te poticanje na aktivno sudjelovanje. Cilj projekta je doprinos odgojno-obrazovnih ustanova i organizacija civilnog društva razvoju volonterstva, održivog razvoja i aktivne dječje participacije u lokalnim zajednicama. Nakon odslušane edukacije i odrađenih aktivnosti u lokalnim zajednicama, preostala aktivnost za odraditi  je bilo studijsko putovanje i posjet udrugama te učenje iz njihovih primjera dobre prakse.

Studijsko putovanje je aktivnost, koju smo svi skupa jedva dočekali s obzirom na brojna ograničenja s kojima se susrećemo u ovom zahtjevnom razdoblju. Naravno, cijelo smo se vrijeme pridržavali epidemioloških uvjeta i sve je prošlo uredu, ali nažalost prebrzo. Prvi dan našeg studijskog putovanja posjetili smo udrugu Humana Nova iz Čakovca. Humana Nova je društveno poduzeće koje djeluje na 3 područja: okolišnom, društvenom i ekonomskom, rad nam je predstavio njihov upravitelj gdin. Ivan Božić. Zapošljavaju osobe s invaliditetom i druge društveno isključene osobe koje svakodnevno u Humani Novoj stvaraju nove vrijednosti od odbačenih tekstilnih predmeta i izrađuju nove kvalitetne i inovativne proizvode. Nakon toga smo se zaputili u kratak posjet Varaždinu te krenuli prema Fenomenu Plitvice gdje smo noćili. Drugi dan, nakon obilaska Nacionalnog parka Plitvička jezera, po snježnoj idili, krenuli smo za Split.

U gradu pod Marjanom čekao nas je posjet dvjema udrugama; udruzi “Mi”  i udruzi Sunce iz Splita, gdje nas je lijepo dočekala gđa. Antonia Matković. Udruga “Mi” se od osnutka 1997. bavi provođenjem programa potpore građanima i razvoja zajednice poticanjem suradnje, solidarnosti i uključivanja građana, u cilju uspostavljanja društvene kohezije. Naziv udruge odražava osnovne ciljeve rada udruge u kojima je naglašeno zajedništvo među ljudima.

Treća studijski posjet je bio udruzi za prirodu , okoliš i održivi razvoj Sunce. Udruga je osnovana 1998. od strane splitskih intelektualaca kako bi odgovorili na rastuću potrebu društva za neovisnim i stručnim tijelom koje će ponuditi rješenje po pitanjima zaštite okoliša i prirode. Danas je Sunce prisutno na nacionalnoj i međunarodnoj razini kao jedna od vodećih  organizacija za zaštitu prirode i okoliša u Hrvatskoj. Ispred Sunca su nas dočekale predstavnice: Lina Matijević, Maja Golem i Miranda Šimac koje su nas odvele na mjesto gdje će ubrzo niknuti održivi botanički vrt u centru Splita.

Predstavnici svih udruga su nas lijepo dočekali i predstavili nam svoje brojne programe koje provode. Oduševili su nas količinom entuzijazma i pozitivne energije kojom zrače te se im se ovom prilikom zahvaljujemo i veselimo se budućim partnerskim suradnjama.

Šećer na kraju studijskog OVOR putovanja je bio posjet Galeriji Meštrović u Splitu, u super društvu voditeljice Galerije koja nam je bolje približila lik i djelo našeg najvećeg kipara Ivana Meštrovića, hvala Galeriji Meštrović. Projekt OVOR se financira iz hrvatsko-švicarskog programa suradnje. Sretni smo što smo dio njega i veselimo se aktivnostima koje su pred nama.