Blog

SUSTAVNA PODRŠKA RODITELJSTVU JE SADA VAŽNIJA NEGO IKAD PRIJE

Unatoč brojnim iskušenjima i izazovima koje je pred nas stavila 2020. godina, nastavila se uspješna suradnja na programu Rastimo zajedno. U okviru Programa za sustavnu podršku roditeljstvu roditeljima predškolske djece, kojeg Centar za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“ provodi kao partner UNICEF-a u inicijativi „Za snažniju obitelj“ razvijena je uspješna suradnja sa Savezom društava „Naša djeca“ Hrvatske u području podrške roditeljstvu roditeljima djece u dobi do polaska u školu.

Suradnja se ostvarivala kroz aktivnosti osposobljavanja za provedbu programa od 11 strukturiranih radionica „Rastimo zajedno“ te njegovoj provedbi s roditeljima najmlađe djece u 9 lokalnih Društava „Naša djeca“ Hrvatske. Više o ciklusu radionica „Rastimo zajedno“ možete pogledati na sljedećoj poveznici:

https://www.rastimozajedno.hr/rastimo-zajedno/o-radionicama-s-roditeljima-rastimo-zajedno/

Budući da se besplatne, dvosatne radionice „Rastimo zajedno“ prvenstveno pružaju kroz ustanove predškolskog odgoja i obrazovanja na području cijele Republike Hrvatske, ovom suradnjom nastojalo se odgovoriti na potrebu za stručnom podrškom u roditeljstvu kod roditelja čija djeca nisu uključena  u jaslički i/ili vrtićki program, kao i na potrebu za stručnom podrškom roditelja čija djeca pohađaju vrtić, a koji ne nudi uslugu strukturirane stručne podrške roditeljstvu.

Zajedničkim naporima, unatoč preprekama vezanim uz zdravstvenu krizu, ostvareni su rezultati koji su nadmašili očekivanja. Zahvaljujući trudu i predanosti educiranih voditelja programa „Rastimo zajedno“ iz lokalnih Društava „Naša djeca“ Hrvatske, njihovom edukatoricama i koordinatoru te kontinuiranoj podršci Ureda UNICEF-a za Hrvatsku ostvareni su odlični rezultati. Neki od rezultata su:

  • kao jedan od važnih kriterija za dobivanje i održavanje statusa „Grad/općina prijatelj djece“ u okviru programskog područja 10 određena je podrška roditeljima u odgoju djece, uključujući i djecu rane i predškolske dobi;
  • educirano je 11 stručnih timova za provođenje ciklusa radionica „Rastimo zajedno“, članova Društava „Naša djeca“ Hrvatske;
  • 9 educiranih timova, uz dodatne napore poštivanja svih epidemioloških mjera i prilagođavanja neizvjesnoj situaciji zdravstvene krize, započelo je provedbu radionica „Rastimo zajedno“ uz kontinuiranu online podršku. Ciklus od 11 radionica u cijelosti su provela dva tima, a četiri tima većim dijelom, dok je preostale timove zaustavila nepovoljna epidemiološka situacija.

U petak 18.12.2020. održali smo evaluacijski online seminar za voditelje radionica „Rastimo zajedno“ susret na kojem se analizirala dosadašnja provedba radionica „Rastimo zajedno“ u Društvima „Naša djeca“ diljem Hrvatske te su se planirali daljnji koraci pružanja kontinuirane podrške roditeljstvu te budućoj suradnji Saveza društava „Naša djeca“ i Centra „Rastimo zajedno“.

Zahvaljujemo svima koji podupiru naše zajedničke napore!  Budući da su prve godine djetetova života ključne za njegov razvoj, važno je roditeljima omogućiti dostupnu podršku u ispunjavanju roditeljskih odgovornosti kako bi djeca odrastala u poticajnom i osnažujućem okruženje koje omogućuje razvoj njihovog potencijala.