Blog

SVEČANOM SJEDNICOM U OPATIJI OBILJEŽEN DAN USVAJANJA KONVENCIJE UN-a O PRAVIMA DJECE

Članovi Dječjeg gradskog vijeća Opatija i Dječjih foruma Društava “Naša djeca“ Opatija i ogranka Lovran, uz ugledne uzvanike, obilježili su Dan usvajanja Konvencije UN-a o pravima djece.

dscn5634

Na svečanoj sjednici su mali vijećnici ugostili niz predstavnika izvršne vlasti – od lokalne preko regionalne sve do nacionalne razine – ali i svoje kolege iz nacionalnog Vijeća za djecu te članove Školskog vijeća opatijske osnovne škole.

dscn5764

Među njima tako su se našli pomoćnik ministra gospodarstva za trgovinu i unutarnje tržište Vedran Kružić, saborska zastupnica Lidija Bagarić, županijska pročelnica za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač, zamjenik opatijskog gradonačelnika Fernando Kirigin, predsjednica Općinskog vijeća Lovran Nataša Miljak, te opatijski gradski vijećnici Danko Žitinić i Marko Lovretić.

dscn5787

Na sjednici je bilo govora o postignućima opatijskog Dječjeg gradskog vijeća, ali i o životnim prilikama i uvjetima odrastanja djece u Hrvatskoj i svijetu.

dscn5675

Mali su vijećnici upozorili da se u Hrvatskoj još uvijek ne može reći da su sva djeca zaštićena, jer velik broj ne uživa osnovna prava kao što su prava za zdravstvenu skrb, obrazovanje, obitelj, izražavanje mišljenja…

dscn5800_1

Cilj sjednice bio je, prema riječima predsjednika DGV-a Ivana Tancabela, upoznati sve prisutne na potrebe poštovanja prava djece i mladih. Novoimenovana dječja gradonačelnica Petra Peloza podsjetila je na povijest DGV-a Opatije koja traje još od 2001. godine i bilo je aktivno u rješavanju brojnih potreba djece ovoga grada.