Blog

TRI NOVA GRADA – PRIJATELJA DJECE U HRVATSKOJ

U Zagrebu je 20. studenog 2018. održana Svečanost akcije „Gradovi i općine-prijatelji djece“ u Starogradskoj vijećnici u organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ prilikom koje su proglašena tri nova Grada – prijatelja djece.

Akciju Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske s partnerima Hrvatskim društvom za preventivnu i socijalnu pedijatriju, uz pokroviteljstvo Ureda UNICEF-a za Hrvatsku već 19 godina provodi u Hrvatskoj. Akcija je dio Nacionalne strategije za prava djece u RH, a ističe se među tri najbolja europska programa za djecu.

Ovogodišnji dobitnici prestižnog statusa Grad – prijatelj djece su gradovi Križevci, Mursko Središće i Omiš, čime su gradovi i općine sa spomenutim statusom dosegli brojku od 71 grada/općine.

Svečanost je otvorila predsjednica Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ i Saveza DND, prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić. Okupljene su pozdravili i predstavnici iz Ureda UNICEF-a, gđa Marijana Šalinović, izaslanica Gradonačelnika Grada Zagreba, mr.sc. Katarina Milković, i izaslanica Predsjednika Vlade RH, gospođa Nada Zrinušić, pomoćnica Ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Djeca iz Dječjih vijeća iz Jastrebarskog, Opatije i Rovinja predstavila su zaključke s Eurochild konferencije „Gradimo bolju Europu s djecom: pridružite nam se!“ i 14. Susreta Dječjih vijeća održanog u Opatiji od 29. do 31. listopada.

Dodijeljene su i povelje i pohvale Naj-akcijama u 2018. godini, a deset najuspješnijih po izboru Povjerenstva je i prezentirano. Tako su predstavljene Naj-akcije: Muzej za pogled (Čakovec), Mi jedemo odgovorno (Čazma), Popevamo, tancamo i igramo se po podravski (Koprivnica), Projekt Šafran (Rijeka), Volontiram, srce diram (Slatina), Moj kvart, moja ulica, moja sigurnost (Split), Lijepe naše Stubičke Toplice (Stubičke Toplice), Vremenska kapsula djece i mladih 2018. – 2068. (Varaždin), Ujedinjeni u baštini (Zabok) i Tko pjeva, zlo ne misli (Zagreb).

Nakon izvješća prosudbenih komisija iz gradova i općina – kandidata za dobivanje statusa Grad/Općina – prijatelj djece, djeca iz gradova i općina – kandidata su prezentirala gradove iz svoje perspektive. Program je završio proglašenjem novih gradova i općina prijatelja-djece u 2018. godini i umjetničkim programom djece novoproglašenih gradova.

Na Svečanosti je sudjelovalo više od 240 sudionika, koordinatora akcije „Gradovi i općine-prijatelji djece“ iz brojnih gradova i općina iz cijele Hrvatske, uzvanici državnih tijela i partnera Akcije, djeca iz Dječjih foruma i Dječjih vijeća, gradonačelnici, načelnici, predstavnici ustanova, udruga, volontera, kao i predstavnici odgojno-obrazovnih ustanova Grada Zagreba.

U ime Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ čestitamo ovogodišnjim dobitnicima počasnog naslova „Grad – prijatelj djece“, gradovima Križevcima, Murskom Središću i Omišu.

Fotografije: Mirko Cvjetko.