Blog

PREDSTAVNICI DJEČJEG GRADSKOG VIJEĆA GRADA OPATIJE U EUROPSKOM PARLAMENTU

Vijećnici 11. saziva Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije Rafael Matacin, Lucija Brajković i Matea Bučković boravili su u pratnji mentorica od 17. do 21. studenog u Bruxellesu gdje su sudjelovali u obilježavanju 70. godišnjice donošenja UN-ove Deklaracije o ljudskim pravima, Dana Konvencije o dječjim pravima i Međunarodnog dana djeteta te su sudjelovali u radu Europskog parlamenta mladih.

Matea Bučković predstavila je u ambasadi Republike Rumunjske rad opatijskog Dječjeg gradskog vijeća kao primjer aktivne dječje participacije, a prezentaciji su prisustvovali veleposlanici Rumunjske, Finske, Cipra i Hrvatske.

Lucija Brajković sudjelovala je u panel-raspravi na temu „Kakvu Europu djeca žele“, a u kojoj su sudjelovali i predsjednica Republike Malte, predsjednik UNICEF-a, predsjednica INTEGRA grupe za dječja prava Parlamenta Europe i nekoliko europarlamentaraca.

Rafael Matacin sudjelovao je u izradi filma na temu „Kakvu Europu djeca žele“ u kojem je govorio o problemima koji muče djecu i mlade.

Opatijski mali vijećnici sudjelovali su i u predstavljanju istraživanja UNICEF-a i Eurochilda „Kakvu Europu djeca žele“ kao i u radu Europskog parlamenta mladih. Djeca i mladi Europe istaknuli su probleme očuvanja planete Zemlje, zaštite okoliša i probleme zagađenja, zatim nezaposlenost gdje ih posebno brine nezaposlenost mnogih roditelja te problem nasilja, i to svih oblika nasilja.

Svečano je bilo na obilježavanju Dana dječjih prava i 70. godišnjice usvajanja Deklaracije o ljudskim pravima, a opatijski predstavnici prisustvovali su sjednici i radu same Konferencije gdje su se susreli s predsjednikom EU parlamenta Antoniom Tajanijem te upoznali dopredsjednicu EU Komisije Federicu Mogherini, visoku povjerenicu UN-a i bivšu predsjednicu Čilea Michelle Bachelet, stručnjakinju za ljudska prava Fatou Bensouda, predsjednika društva Soros Patrika Gasparda te europarlamentarca zaduženog za područje ljudskih prava Stavrosa Lambrinidisa koji je održao inspirativan govor u kojem je obećao da neće dozvoliti da u Europi pobjedi mržnja. Svi sudionici pozvali su mlade iz cijele Europe da se uključe u izbore za EU Parlament te promoviraju važnost glasanja protiv nacionalizma i nasilja. Istaknuto je da su djeca budućnost Europe i svima im se mora osigurati pravo na obrazovanje i zdravstvenu zaštitu bez obzira na njihov status.

Velika je čast i priznanje njihovom radu iskazano Opatiji i Dječjem gradskom vijeću Grada Opatije pozivom za sudjelovanje u ovim važnim proslavama i konferenciji na kojoj je sudjelovalo 700 predstavnika djece iz mladih iz cijele Europe, a Hrvatsku su predstavljali vijećnici DGV-a Opatije te predstavnici UNICEF-a Centra za djecu i mlade iz Splita i predstavnici srednje škole iz Slavonskog Broda uključene u Erasmus projekt Parlamenta mladih.

Opatijske dječje vijećnike primila je europarlamentarka Marijana Petir, a posebno ih je razveselio susret s mladim Opatijcem Matejom Blažićem, studentom Pravnog fakulteta u Rijeci i bivšim vijećnikom Dječjeg gradskog vijeća koji u Bruxellesu radi kao stažist u uredu Tonina Picule.