Blog

U FUŽINAMA ODRŽAN OKRUGLI STOL „GORSKI KOTAR – PRIJATELJ DJECE“

U utorak 29. travnja 2014. godine u Fužinama u organizaciji Koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ za Općinu Fužine i Središnjeg koordinacijskog odbora akcije iz Zagreba održan je šesti po redu okrugli stol „Gorski kotar – prijatelj djece“ na temu: „Rekreacija i sport za djecu i mlade u Gorskom kotaru“. Cilj okruglog stola bio je istaknuti važnost rekreacije i sportskih aktivnosti za rast i zdravlje djece, dati pregled županijskih rekreativnih i sportskih aktivnosti za djecu i mlade s primjerima iz prakse goranskih gradova i općina, sagledati mogućnosti i specifičnosti za rekreacijsko-sportske aktivnosti za djecu i mlade koje ima Gorski kotar s obzirom na svoje prirodne značajke i prednosti. Na okruglom stolu sudjelovalo je 23 sudionika i predavača iz 11 gradova i općina: iz Delnica, Ravne Gore, Rijeke, Mrkoplja, Vrbovskog, Fužina, Lokva, Zagreba, Skrada, Opatije, Brod Moravica.  Skup su pozdravili, u ime općinskog načelnika, gospodina Marinka Kauzlarića pozdravili, Daria Luketić, zamjenica načelnika i predsjednica koordinacijskog odbora, zatim iz Saveza društava Naša djeca Hrvatske, dopredsjednica i v.d. tajnica gospođa Sanja Škorić te ispred Primorsko-goranske županije gospodin Valerij Jurešić, pročelnik za kulturu, sport i tehničku kulturu koji je podržao ovaj sastanak i aktualnost teme te pokazao interes i otvorenost PGŽ za ulaganje u rekreaciju i sport djece i mladih, prije svega u kadrove, infrastrukturu, cjeloživotnu rekreaciju djece i odraslih te pronalaženje novih i atraktivnih rekreativnih i sportskih sadržaja za djecu i mlade.

DSCN1021

Davor Juriša, prof., predsjednik Udruge kineziologa Rijeka i dopredsjednik Saveza školskih sportskih društava Primorsko-goranske županije, predstavio je temu „Rekreacija i sport za rast i zdravlje djece i mladih u Primorsko- goranskoj županiji“. Gospođa Saša Miloš, predsjednica SRD „Viševica“  i članica Koordinacijskog odbora, govorila je o „Rekreaciji i sportu djece i mladih u Fužinama“. Gospodin Zoran Skender, profesor kineziolog i trener skijaškog trčanja, predstavio je specifičnosti i dostignuća skijaškog trčanja, sporta s najdužom tradicijom u Gorskom kotaru, zatim školu plivanja te program Univerzalne sportske škole koji je u OŠ Ravna Gora provodi od 2008. godine. Svoje primjere dobre prakse predstavili su Skrad, Mrkopalj, Delnice, Lokve. Svi oni pokazuju vrlo dobru razvijenost rada s djecom i ponudu rekreativnih i sportskih sadržaja te veliki entuzijazam učitelja i voditelja, ali i određene probleme vezane uz gradnju i opremanje dvorana i igrališta, neuključenost roditelja,  razvijanje novih oblika rekreacije i sporta, a za koje Gorski kotar ima prirodne mogućnosti te gorući problem negativne demografske slike u Gorskom kotaru. Zaključci s ovog sastanka predložit će se za buduću županijsku strategiju za razvoj sporta koja je u izradi a čiji je cilj unaprjeđenje sporta i rekreacije djece i odraslih te time prije svega zdravlja stanovništva u Primorsko-goranskoj županiji.

DSCN1034

U drugom dijelu sastanka, voditelj okruglog stola i inicijator ideje „Gorski kotar – prijatelj djece“, prof. dr. sc. Josip Grgurić te predstavnici Središnjeg koordinacijskog odbora s koordinatorima Akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece” iz Fužina, Mrkoplja i Lokava dogovorili su daljnje korake kako bi te goranske jedinice što prije postale kandidati za dobivanje počasnog naziva općine – prijatelji djece. Dogovoreno je da će Fužine i Mrkopalj do jeseni dostaviti završna izvješća i pozvati komisiju u izvid, a Lokve i Čabar intenzivirati Akciju.

Ovaj skup u Fužinama još jedanput je pokazao koliko je potrebno međusobno povezivanje svih goranskih lokalnih zajednica u rješavanju svojih problema i unapređivanja kvalitete života, a u čemu im je svakako potrebna pomoć  i Županije i države.