Blog

“ZA DJEČJA PRAVA U DJEČJEM RAZIGRANOM GRADU“

U petak (25. travnja 2014.)  na gradskom trgu ispred crkve sv. Jurja u Lovranu, u organizaciji Društva “Naša djeca“ Opatija – ogranak Lovran i Općinskog koordinacijskog odbora akcije ‘Gradovi/općine prijatelji djece’  održano je se četvrto izdanje Lovranskog dječjeg dana pod motom ‘Za dječja prava u dječjem razigranom gradu’. Tristotinjak mališana, njihovih roditelja i učiteljicasudjelovalo je na radionicama posvećenima dječjim pravima s ciljem obilježavanja 25 godina od usvajanja Konvencije UN-a o pravima djece i 15 godina od početka akcije “Gradovi i općine prijatelja djece“.  S ciljem što kvalitetnije provedbe edukativno – kreativnih radionica na trgu supostavljenegotovo sve institucije – od policije, pošte, vatrogasaca, vrtića, škola, općine  – u kojima su djeca mogla saznati apsolutno sve o dječjim pravima.

Osim učenja o dječjim pravima, manifestacija je imala humanitarni karakter, a sav prikupljeni prihod, od prodaje dječjih radova te donacija brojnih lovranskih ugostitelja, ide Dječjem vrtiću Lovran za uređenje igrališta u dvorištu njihove zgrade, a prikupljeno je 6.200,00 kuna.

Istoga dana, u vijećnici Općine Lovran, održala se dodjela nagrada, priznanja i pohvala povodom natječaja za dodjelu nagrada za djela nesebične pomoći i solidarnosti “… I dječja djela mogu promijeniti svijet“ kojeg je raspisao Koordinacijski odbor akcije ”Gradovi i općine prijatelji djece“ i Društvo “Naša djeca“ Opatija – ogranak Lovran. Cilj akcije “… I dječja djela mogu promijeniti svijet“ je promocija solidarnosti i humanosti među djecom osnovnoškolskog uzrasta.

Pohvale su dobili Gala Zukić, Emili Grubić i GloriaBasan, učenice Vb OŠ V.C.Emina Lovran za aktivno sudjelovanje u humanitarnoj akciji DND, Općine Lovran i PGŽ ”Donosimo Čabranima poljubac topli da im snijeg brže okopni“ – pomoć vršnjacima iz Čabra. Zatim učenici od 1. do 4. razreda OŠ V.C.Emina za kontinuirano sudjelovanje u akcijama čiji je cilj promicanja humanosti i solidarnosti s posebnim naglaskom na humanitarne akcije vezane uz pomoć bolesnom prijatelju. AdrianSirotnjak učenik IIIb OŠ V.C.Emina primio je priznanje za humanost i pomoć vršnjaku, a Karlo Škorić za kontinuirani višegodišnji doprinos ostvarivanju prava djeteta. Nagrade su dodijelili načelnik Općine Lovran Alan Sanković, zamjenik načelnika Branislav Petković i predsjednica Koordinacijskog odbora „Lovran – Općina prijatelj djece“ Sanja Škorić.