Blog

U KAMPANJI SAVEZA DND „OBOJIMO OSMIJEH DJETETA U BOLNICI“ OBNOVLJENA IGRAONICA SPECIJALNE BOLNICE GORNJA BISTRA

Savez društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju te Pedijatrijsko društvo Hrvatske udruge medicinskih sestara pokrenuli su 1999.g. stručan i društveni projekt pod nazivom „Za osmijeh djeteta u bolnici“ s namjerom da se i u Republici Hrvatskoj ostvaruje suvremena svjetska ideja „otvorene bolnice“.

Ove godine je pokrenuta kampanja „Obojimo osmijeh djeteta u bolnici“ koja je svoje uspješno djelovanje još jednom potvrdila i nastavila obnavljanjem i oslikavanjem dječje igraonice u sklopu Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi „Gornja Bistra“.

Svečano otvaranje novo obnovljene dječje bolničke igraonice održano je dana 03.11.2016.g. u 12.00 h u društvu predstavnika Saveza društava Naša djeca Hrvatske, koji je ujedno i glavni organizator akcije, na čelu sa tajnicom gđom. Snježanom Krpes i predstavnika bolnice na čelu s ravnateljem gosp. Renatom Mittermayerom, dr.med.spec. anesteziologije, reanimacije i intenzivnog liječenja. Otvaranju dječje igraonice nazočila je i umjetnica Jasmina Jogić koja je svojim crtežima oplemenila novo obnovljenu igraonicu te gosp. Andrej Mendaš iz Komunikacijskog ureda Colić, Laco i partneri.

Obnavljanje i oslikavanje igraonice provedeno je zahvaljujući donacijom HEP-a koja je ostvarena putem HEP-ovog natječaja „Svjetlo na zajedničkom putu“. U ovu su akciju ujedno svojim vrijednim donacijama bili uključeni i VIP putem svog portala „Čini pravu stvar“, samoborske tvornice boja i lakova Jub i Samoborka, Bačelić d.o.o., te soboslikarski obrt Duga iz Donje Bistre.

U akciju „Za osmijeh djeteta u bolnici“  uključeno je 39 bolnica/dječjih odjela u Hrvatskoj, a prestižni naslov „Dječji bolnički odjel – prijatelj djeteta“ dosad je dobilo 34 bolnica/dječjih odjela.

Važnost ove akcije prepoznala je i Specijalna bolnica Gornja Bistra koja se je ove godine priključila akciji te će, prema riječima ravnatelja Mittermayera nastojati aktivno u njoj sudjelovati te u što skorije vrijeme dostići prestižan naziv „Bolnica – prijatelj djece“.

Cilj ove akcije je promicanje i primjena suvremenih načela humanizacije bolničkog liječenja djece budući da boje imaju ljekovita svojstva, podižu raspoloženje, čine atmosferu ugodnom i pozitivnom (pogotovo u stresnim uvjetima, kakvi su bolnički) te pridonose općem stanju zdravlja i bržeg oporavka djece.

Kampanju „Obojimo osmijeh djeteta u bolnici“ započeli smo oslikavanjem dječjeg odjela KBC Sestre Milosrdnice koji su svojim slikarskim talentom ukrasili naši trajni partneri kampanje iz Udruge Pimp my pump te je planiramo i dalje provoditi, pozivajući sponzore i donatore da nam se pridruže kako bismo po cijeloj Hrvatskoj uljepšali i oplemenili što više bolničkih prostora u kojima borave djeca.

Fotografije by: Mirko Cvjetko