Blog

U LIPIKU ODRŽANA AKCIJA ”ZELENA ČISTKA -JEDAN DAN ZA ČIST OKOLIŠ”

Oko 250 stanovnika s područja Grada Lipika i 80-ak s područja Grada Pakraca uključilo se 23. travnja u globalnu akciju Zelena čestika 2016 – Jedan dan za čist okoliš.

U akciju čišćenja uključili su se tako planinari, lovci, šumari, ribiči, vatrogasci, udruge mladih, školarci i učitelji, tete u vrtiću, Dječji dom, djelatnici i korisnici Pomoći u kući, djelatnici gradskih uprava Lipika i Pakraca s gradonačelnicima, Vinkom Kasanom i Anamarijom Blažević, čistilo se cijelo dopodne, a osigurana je bila i okrepa.

U središtu Lipika radilo se na uređivanju stoljetnog lipičkog perivoja, uređivali su se zeleni otoci u Vukovarskoj aveniji, radilo se oko Dječjeg vrtića Kockica, oko objekta Pomoći u kući, nekadašnjeg naselja Topolik pa sve do Poduzetničke zone 2 kupilo se smeće uz ulice. Već petu godinu Jadranka Šimunović Katunar i Manuela Papić iz ogranka Udruge Lijepa Naša s učenicima Osnovne škole Lipik čistili su smeće koje nanese Pakra na svoje obale. Nakon što je prošle godine očistio od mahovine poznatu lipičku vazu u perivoju, ove godine Drago Kuruc najavio nam je kako su s ovom akcijom krenuli uređivati i prilaz vazi. Napravit će se staza do vaze, a krenula se čistiti i iza nje zarasla i zaboravljena pozornica te se očekuje još jedna interesantna vizura u parku.

Od zaboravljenih izletišta, tridesetak mještana Filipovca organiziralo se i uz košnju oko doma otišlo na kraj mjesta, na područje znano kao “Gemajda” te su krenuli s uređenjem zaboravljenog izletišta. Planinari PD Lipa nakon lipičkog parka zaputili su se na uređenje Izvorišta Točak gdje su očistili staze od palog drveća oko izletišta i prema obližnjem vidikovcu dok je oko tridesetak planinara PD Psunja radilo na uređenju oko planinarskog doma Omanovac.

U Pakracu se čistilo na više lokacija; oko Pakurnovca, Omanovca, Zukve, kod Grahovljana, Staza lipicanca i kune, a sve zajedno sudjelovalo je oko osamdeset ljudi.

Uz mještane Donjeg Čaglića i Brekinske koji su Zelenu čistku odradili proteklog vikenda, kako nam je rekla koordinatorica akcije u Lipiku Sanela Ždralović danas se čistilo u Gaju, Brezinama, Poljani, lovci su bili u Kukunjevcu, ribiči na Ramincu, a neki će kao npr. u Antunovcu odraditi akciju u popodnevnim satima.  Za sve koji su se uključili, Grad Lipik osigurao je vodu, sok, sendviče, vreće, alat i gorivo za strojeve.

Neki su uz sendviče pristavili i nešto konkretno, tako se u Poljani za vrijeme čišćenja oko doma kuhao paprikaš. Bila je to nagrada vatrogascima Poljane koji su se upustili u izuzetno nezahvalan i prljav posao, čišćenja jarka i pritoke Pakre prema Janjoj Lipi u kojem je bilo odbačenog građevinskog otpada, bijele tehnike, pelena, lešina životinja i drugog smeća.