Blog

U NAŠICAMA ODRŽANA “BOLNICA ZA MEDVJEDIĆE”

Dugi niz godina Europska medicinska studentska asocijacija (EMSA) i Studentska sekcija Hrvatskog liječničkog zbora (SSHLZ) organiziraju “Bolnicu  za medvjediće”. Ovaj projekt je nastao u Švedskoj s ciljem smanjivanja straha djece od odlaska liječniku. Radi se o modelu bolnice u kojoj je studentima medicine povjerena odgovorna uloga liječnika, a djeci, starosti od 3 do 12 godina, uloga roditelja njihovih bolesnih medvjedića.

Cijeli projekt organizirale su članice Društva Naša djeca Našice  u prostorijama DND-a Našice,u srijedu 4.11.2015. od 8.40 do 15.30 pod   pokroviteljstvom  gradonačelnika Krešimira Žagara. Malu bolnicu posjetili su: zamjenik Gradonačelnika Stjepan Pintarić, predsjednik Gradskog vijeća  Josip Miletić, zamjenik predsjednika Gradskog  vijeća  dr.Hrvoje Šimić, predsjednik Mjesnog odbora  Josip Matek  i  gradski vijećnici koji su  proveli nekoliko lijepih trenutaka s djecom.

U kratkoj pauzi dr.Hrvoje Šimić razgovarao je s studentima medicine o njihovom radu s djecom,te naglasio da je ovakva aktivnost izuzetno iskustvo i za samog studenta jer studenti medicine tijekom studija imaju jako malo prakse i kontakta s pacijentima.

Bolnicu su posjetili polaznici  i odgojiteljice  Dječjeg vrtića “Zvončić” Našice, učenici prvih razreda s učiteljicama OŠ kralja Tomislava i Dore Pejačević, te brojna druga djeca u pratnji roditelja ili baka. U projektu je sudjelovalo oko 350 djece.

Medvjedići su imali razne tegobe, od mučnine, glavobolje, slomljenih ruku i nogu, pa sve do bolova u srcu i nedostatka prijatelja. Uspješno su bili izliječeni svi bolesni medvjedići, a djeca su dobila diplome za hrabrost.

Predsjednica DND-a Našice  Darija Vlajnić izrazila je zadovoljstvo cijelim projektom koji je već tradicionalno održan u Našicama. Zahvalila je na podršci djeci, roditeljima, odgajateljicama i učiteljicama,  gradonačelniku  i Gradu.

“Bio je to kutak  dječjeg smijeha i znatiželjnih ručica koje su se spretno upuštale i u  kirurške zahvate uz nadzor studenata medicine iz Osijeka”-rekla je predsjednica DND-a Darija Vlajnić.