Blog

U OGULINU OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN OBITELJI

U organizaciji Društva Naša djeca Ogulin i Gradskog koordinacijskog odbora akcije Gradovi i općine prijatelji djece, u nedjelju 14. svibnja ove godine, obilježen je Međunarodni dan obitelji.

Međunarodni dan obitelji proglasili su Ujedinjeni narodi 1989., a u svijetu je prvi put obilježen 15. svibnja 1994. Svake se godine  raznim događanjima obilježava ovaj dan čime se podsjećamo da je obitelj temelj današnjeg društva, da se iz obitelji i obiteljskog okruženja stvaraju ljudi sa svojim karakterom, stavovima i vjerovanjima koji grade budući svijet. Sve su države  pozvane da svojim obiteljima garantiraju jednakost i ljudska prava, potiču zajedništvo u obavljanju kućanskih poslova i odgovornosti uz eliminiranje svake diskriminacije po spolu, pružaju im mogućnost zapošljavanja, omogućuju obrazovanje i pomognu im da same brinu o sebi i pridonose razvoju društva.

Već tradicionalna manifestacija , ove godine obilježena je izletom na Klek koji je privukao brojne građane našeg grada te izletnike iz Zagreba i Rijeke.

Pravo, proljetno, promjenjivo vrijeme, uz iznenadni pljusak, nije pokvarilo dobro raspoloženje izletnika koji su pohodili i sam vrh gorostasa Kleka. Prazne posude, lonci, samo su potvrda dobro pripremljenog i ukusnog graha s kobasicama i mesom  koji je podijeljen  svima prisutnima.

Mlađa djeca dobila su priliku da uživaju u planinarskim sobama, u potkrovlju doma, gdje su se bezbrižno igrala. Po starom dobrom običaju svi koji prvi puta pohode planinu Klek budu kršteni na planinarski način – vještičjom metlom po stražnjici, a koju je ovaj puta zamijenilo planinarsko uže.

Najbrojnija obitelj ovoga izleta, obitelj Puškarić iz Ogulina, s 5 svojih članova osvojila je i slatku nagradu, tortu Ledeni vjetar, poklon našeg sponzora.

Cijela manifestacija organizirana je uz pomoć naših sponzora i volontera  kojima se i ovim putem zahvaljujemo. To su: Planinarsko društvo Klek, Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Ogulin, Crveni križ, tvrtke Damira Franjkovića i Josipa Franjkovića, PPK Karlovac, Mivit-Pekara, tvrtka Korekt, hotel Frankopan, Trgovački lanac Plodine te Radio Ogulin i OG Portal.

Izvor: Ljiljana Kaurić