Blog

U VINKOVCIMA ODRŽAN 13. SUSRET DJEČJIH VIJEĆA HRVATSKE I SEMINAR ZA NOVE VODITELJE DJEČJIH VIJEĆA

Trinaesti po redu susret Dječjih vijeća Hrvatske održao se  8. i 9. rujna 2017. godine.  Susret je otvoren prostoru Gradske vijećnice Grada Vinkovaca, Bana Jelačića 1, 8. rujna 2017. godine u 11 sati. 

Domaćini ovogodišnjeg 13. Susreta Dječjih vijeća Hrvatske su bili  Društvo „Naša djeca“ Vinkovci,  Dječje gradsko vijeće Grada Vinkovaca i Grad Vinkovci uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Grad Vinkovce.

Program su vodili mladi Ivan i Lovro iz Vinkovaca, pred kojima, sigurni smo stoji odlična voditeljska karijera. Glazbeni doprinos Susretu je dala Glazbena škola Josip Runjanin te je otvoren izvedbama Zdravka Petrušića na gitari i Petre Karaban na flauti, pod mentorstvom prof. Petre Marković. Gospodin Mladen Karlić, doktor medicine, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća je na otvaranju pozdravio sve okupljene, zatim je par pozdravnih riječi uputila predsjednica DND-a Vinkovci Antonija Spajić, ispred Saveza društava Naša djeca Hrvatske okupljene je pozdravila dopredsjednica Saveza gđa. Sanja Škorić. Predstavnica Agencije za odgoj i obrazovanje, gđa. Ivana Biljan predstojnica Podružnice u Osijeku, je pozdravila u ime ravnateljice Agencije gđe. Jadranke Žarković Pečenković. Susretu je nazočila savjetnica Pravobraniteljice za djecu RH,  gđa. Davorka Osmak Franjić koja se prisutnima obratila ispred Ureda Pravobraniteljice za djecu. Poseban gost Susreta bio je državni tajnik, gospodin Marin Strmota koji je, također, pozdravio okupljene. Za glazbene poslastice pred kraj Susreta zaslužni su bili:  Marija Jurić i Tamara Krajnović prf. pod mentorstvom prof. Sanje Čurko, zatim su nastupili Sara Rimac i Lorena Herman, iz klase prof. Željke Berić. Dječja vijećnica Ena Pavelić iz Vinkovaca je uručila poseban doprinos DGV Vinkovci,  Vinkovačkom konjičkom klubu Eouhippus. 

Polaznici seminara iz gradova i općina, budući voditelji Dječjih gradskih i općinskih vijeća upoznali su se  s primjerima dobre prakse rada Dječjih vijeća Opatije i Dječjeg vijeća grada Vinkovaca te su dobili  informacije o Konvenciji UN-a o pravima djeteta, te o tome kako osnovati i započeti rad Dječjeg vijeća, izraditi program rada i provoditi radionice s djecom na teme dječjih prava i dječje participacije, naučili su  više o održivim lokalnim zajednicama te su povećali svoja znanja o  akciji „Gradovi i općine – prijatelji djece“.

Na samom  ovogodišnjem Susretu je  sudjelovalo 50-ak djece-vijećnika i voditelja Dječjih vijeća iz Čakovca, Dubrovnika, Gospića, Jastrebarskog, Koprivnice, Ogulina, Opatije, Osijeka, Pregrade, Rovinja, Tuhelja, Varaždina, Velike Gorice, Vinkovaca i Zaboka.

Na Susretu su predstavljeni i Naj-projekti Dječjih vijeća za 2017. godinu na teme 17 globalnih ciljeva za održivi razvoj kampanje UN-a, koju u Hrvatskoj provodi Savez društava Naša djeca Hrvatske u suradnji s gradovima i općinama u okviru akciju „Gradovi i općine-prijatelji djece.

Svoje projekte prijavili su: DGV Bjelovar, DGV Delnice, DGV Ogulin, DGV Pregrada, DGV Pula, DGV Rovinj, DGV Split, DGV Tuhelj, DGV Zabok.

Iz iznimno jake konkurencije izabrana su dva naj-originalnija NAJ-PROJEKTA, a to su projekt Dječjeg Vijeća Grada Rovinja “LANČANA r(EKO) akcija, voditeljice Edite Sošić Blažević i Dječjeg Vijeća Grada Splita “Split očima djeteta”, voditeljice Anđelke Visković.

Svima prijavljenima, a posebno dobitnicima, još jednom iskrene čestitke. Program Susreta se nastavio u OŠ Ivan Goran Kovačić, kojoj se ovim putem posebno zahvaljujemo, u školi su se u poslijepodnevnim satima odvijale radionice.

Radionice su održale: dopredsjednica Saveza DND, Sanja Škorić, članica DND-a Opatija Antonija Škorić, savjetnica Pravobraniteljice za djecu gđa. Davorka Osmak Franjić, dr.sc. Ivana Jeđud Borić i pedagoginja, DND-a Vinkovci, gđa. Đurđica Resli, za zabavno-sportski dio pobrinuo se “Sportski klub Baloo”. Svima od srca zahvaljujemo na doprinosu i sudjelovanju.

Dan prije 13. Susreta Dječjih vijeća, 7.9. u Hotelu „Slavonija“,  s početkom u 11,00 sati, a u okviru konferencije „Uloga lokalnih zajednica u ostvarivanju prava djeteta“ održao  se i Seminar za osnivače i voditelje Dječjih vijeća u gradovima i općinama.  

Programi aktivnog dječjeg sudjelovanja „Dječjom participacijom za svijet po mjeri djeteta“ Saveza DND verificirani su od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Agencije za odgoj i obrazovanje.

Savez društava Naša djeca Hrvatske nacionalni je koordinator mreže Dječjih vijeća u Hrvatskoj. U 40-ak gradova i općina (Bjelovar,  Bedekovčina, Belišće, Crikvenica, Čakovec, Delnice, Dubrovnik, Gospić, Grubišno Polje, Kanfanar, Karlovac, Koprivnica, Kutina, Mače, Mali Lošinj, Našice, Nova Gradiška, Ogulin, Omiš, Opatija, Osijek, Pakrac, Požega, Pregrada, Prelog, Pula, Rovinj, Solin, Split, Sračinec, Sveti Križ Začretje, Šibenik, Tuhelj, Valpovo, Varaždin, Velika Gorica, Vinkovci, Vidovec, Vodice, Zabok) u okviru akcije „Gradovi i općine-prijatelji djece“ djeluju  Dječja vijeća , organizirano predstavničko tijelo djece, čiji se rad iskazuje kroz rasprave i iznošenje dječjih želja, prijedloga, mišljenja i zahtjeva prema odraslima te kroz konkretne aktivnosti, a sve u cilju boljeg ostvarivanja prava djece i jačanja uključivanja djece u procese odlučivanja u tim lokalnim zajednicama. Godišnje se u rad Dječjih vijeća aktivno uključuje oko 600 djece, u dobi od 9-14 godina. Djeca-vijećnici, prikladno svojoj dobi i mogućnosti, imaju mogućnost participirati s odraslima u onim pitanjima i odlukama koja su djeci važna, kao što su: slobodno vrijeme, kvaliteta obrazovanja i školski život, prostor za igru i rekreaciju, siguran i zdrav grad/općina, održive zajednice, zagovaranje prava ranjivih skupina djece. Osim informiranosti, edukacije o dječjim pravima i pravu na sudjelovanje, djeca-vijećnici stječu vještine da samostalno (ili uz pomoć odraslih) osmišljavaju i pokreće korisne akcije za djecu (Naj-projekte), posebice za socijalno isključene skupine djece, potičući odrasle da prepoznaju potrebe djece te pronalaze adekvatna rješenja za probleme i potrebe djece. Od 2010. godine do danas u okviru projekata Dječjih vijeća pokrenuto je i ostvareno 65 Naj-projekata koje su donijeli konkretne pozitivne promjene za djecu.