Blog

UPOZNAJTE SE S NOVIM PROJEKTIMA DRUŠTAVA „NAŠA DJECA“

Predstavljamo vam projekt Društva „Naša djeca“ Maksimir „Ostajem u igri! – socijalno uključivanje kroz terapiju igrom”, I dio

Društvo „Naša djeca“ Maksimir je osnovano 1959. godine i od tada, vodeći se svojom misijom razvija aktivnosti s djecom i za djecu s ciljem pozitivnih promjena u zajednici. S tom mišlju je započet i ovaj dvogodišnji projekt kojeg DND Maksimir provodi u partnerstvu sa Savezom društava „Naša djeca“ Hrvatske, a financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda. Projektom se želi smanjiti socijalna isključenost djece s problemima u ponašanju i opterećenost njihovih roditelja uslijed nerazvijene mreže socijalnih usluga u Hrvatskoj, uvođenjem inovativnih usluga kao što je TERAPIJA IGROM i FILIAL PLAY – trening roditeljskih vještina.

Provedbom projekta povećat će se socijalna uključenost 165 djece s problemima u ponašanju i djece s teškoćama u razvoju kroz pružanje kvalitetnih i uključivih socijalnih usluga terapije i organizaciju 35 STEM radionica u osnovnim školama u Zaboku, Koprivnici, Malom Lošinju i Zagrebu. Ojačat će se roditeljski kapaciteti 56 roditelja s ciljem poboljšanja odnosa u obitelji kroz program Filial Play-trening roditeljskih vještina i kroz promociju razvoja učinkovitih i uključivih socijalnih usluga u lokalnoj zajednici. Ojačat će se i kapaciteti 25 stručnjaka iz 10 gradova u Republici Hrvatskoj za širenje i unaprjeđenje te pružanje socijalnih usluga kroz edukaciju iz terapije igrom i Filial play – treninga roditeljskih vještina.

Prvo predstavljanje projekta za širu zajednicu bilo je putem ZOOM konferencije, 16.07.2020, gdje su se 24 predstavnika gradova/općina i Društava „Naša djeca“ iz cijele Hrvatske mogla upoznati s projektom te saznati na koji način se mogu aktivno uključiti i stvoriti korist za svoju lokalnu zajednicu.

Tom prilikom je glavna tajnica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske (partner projekta) naglasila važnost ovog projekta za lokalne sredine diljem Hrvatske:

„Širenje i veća dostupnost novih socijalnih usluga za djecu i roditelje dugoročni je cilj akcije „Gradovi i općine-prijatelji djece“, kao i jačanje uloge lokalnih Društava „Naša djeca“ u gradovima i općinama. Bolje socijalne usluge pretpostavljaju i sustavno obrazovanje stručnjaka koji se bave potrebama ranjivih skupina i međusektorsku suradnju. Zato nam je posebice drago da će putem ovog projekta stručnjaci iz redova naše mreže Društava „Naša djeca“ ojačati svoje kompetencije. Ova inovativna socijalna usluga terapije igrom u više od desetak gradova diljem Hrvatske unaprijedit će mentalno zdravlje djece te ojačati roditeljske vještine, a lokalna Društva „Naša djeca“ ojačati za pružanje ovakve vrste socijalnih usluga.“

 Logotip projekta izradio je dizajner Boris Pleša http://www.borisplesa.com/

“Posebno mi je zadovoljstvo biti dio ovog sjajnog projekta i raditi s  ljudima koji, za razliku od mene, rade neke zaista važne stvari. Hvala Vam na povjerenju u moj rad i što ste mi ponovno pružili priliku da pridonesem značajnim inicijativama za dobrobit djece, kao što je i ovaj  projekt. Logotip je izveden iz tipografije čije se linije raznih boja dodiruju u  točkama koje stvaraju nove boje. Taj jednostavni likovni narativ simbolički predstavlja interakciju između ljudi koji vode projekt i obitelji koje su uključene u aktivnosti projekta.”

Tekst pripremile:

Mladenka Majerić – voditeljica projekta, DND Maksimir

Marina Žilić – administratorica projekta, Savez DND Hrvatske