Blog

VELIKI USPJEH DJEČJEG VIJEĆA GRADA OPATIJE

Peta sjednica XI. Saziva Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije započela je slaganjem kocki-puzzli koje su vijećnici sami izradili povodom nadolazeće međunarodne Eurochild konferencije, a u slaganju se vijećnicima pridružio i gradonačelnik Ivo Dujmić.

Na samom početku sjednice priopćene su lijepe vijesti koje su na ponos DGV-a, ali i grada Opatije – dječja gradonačelnica Petra Deranja postala je predstavnica u Vijeću za djecu Republike Hrvatske, tajnica DND-a Sanja Škorić pozvana je u članstvo Savjetodavnog odbora za dječju participaciju u Hrvatskoj UNICEF-a, a član DGV-a Jan Galić član je prvog dječjeg vijeća Eurochild konferencije i predstavnik djece Hrvatske u Savjetodavnom odboru za dječju participaciju pri UNICEF-u. Na sjednici je također priopćena vijest da je Eurochild organizacija izradila priručnik u kojem se Dječje gradsko vijeće grada Opatije navodi kao primjer dobre prakse. Svrha priručnika je uključiti djecu i mlade u zagovaranje njihovog prava za sudjelovanje u procesima donošenja odluka.

Zanimljiva je bila i točka sjednice na kojoj je mag.ing. krajobrazne arhitekture Irena Kosjek iz tvrtke Parkovi prezentirala koje će se sprave postaviti na tri opatijska dječja igrališta koja se uređuju po EU standardima. U Opatiji je izgrađeno i uređeno mnogo dječjih igrališta, a s ulaskom u EU došlo je i vrijeme da se urede po europskim standardima, u suradnji MO Belveder, tvrtke Parkovi i Grada Opatije, a gradonačelnik je pozvao male vijećnike da daju svoje prijedloge te kažu koja igrališta žele da se prva urede. Oni su odlučili da to budu igrališta na plažama Tomaševac, Ičići i Ika koja će se urediti do kraja svibnja. Kosjek je istaknula kako su se vodili EU regulativama po kojima su slijedili pravila sigurnosti o spravama te o podlogama i zaštitnim zonama sprava. Također je kazala da su se trendovi uređenja dječjih igrališta promijenili i mnoge sprave danas se  zamjenjuju multifunkcionalnim penjalicama. Tako će plaža Tomaševac uz obnovljene dvije njihalice za po jedno dijete, njihalice za 4 djece, dvije klackalice i multifunkcionalne penjalice dobiti i klackalicu za 4 djece te ljuljačku, a brod koji nije udovoljavao standardima je uklonjen. Na igralištu plaže Ičići uz postojeće sprave dolaze i dvije nove, a to su multifunkcionalna penjalica za djecu od 6 do 14 godina i penjalica za mališane od pola do 6 godina, dok će se na plaži Ika promijeniti podloga te umjesto šljunka stiže travnati tepih. Gradonačelnik Dujmić istaknuo je da igrališta koriste djeca, pa je najbolji izbor da oni sami kažu što im se sviđa te što žele na igralištima i pozvao ih da krajem svibnja obiđu uređena igrališta te daju prijedloge za uređenje sljedećih.

U nastavku sjednice vijećnici su ispričali kako im je bilo na Susretu Gradova i općina prijatelja djece u Šibeniku, a vijećnik Jan Galić prezentirao je sudjelovanje opatijske delegacije u Briselu na konferenciji organizacije Eurochild.

Raspisan je i Natječaj „Ruke moje rastu k tebi veće, jer želim dati i tebi sreće“ za dodjelu sredstava iz proračuna DGV-a u visini od 12 tisuća kuna, a natječaj će biti otvoren od 21. svibnja do 10. lipnja.

Na kraju sjednice vijećnici su pozvali sve građane i djecu Opatije da se pridruže Dječjem sajmu razmjene koji će se održati 5. lipnja ispred Sportske dvorane M. Cvetković, a na kojem će se razmjenjivati igračke, slikovnice, knjige, didaktička oprema i drugo.