Blog

VOLONTERSKE PRIČE NA TRGU SLOBODE

„Kome ćeš dati taj balon“ zanimalo je mališana iz dječjeg vrtića Crvenkapica, kojega  su s drugom djecom tete dovele u Živu knjižnicu DND-a, da nešto nauče o volontiranju. Teta Vesna mu je pričala što je to volontiranje i kako to ona radi, a dijete je slušalo i postavilo vrlo logično pitanje – svaka živa knjiga – volonter/volonterka, bila je obilježena balonom.

U petak od 10 do podneva u Živoj knjižnici bili su, osim spomenute djece iz Crvenkapice, učenici dvaju razreda Srednje škole Mate Balote,  i učenici osmog D razreda – onoga u koji ide čak četvero mladih volontera i volonterki: Karlo, Vili, Timotej i Aurora.  Vrlo su pažljivo slušali svoje kolegice i kolege, postavili im i poneko pitanje, nagradili ih pljeskom.

Osim ovih četvero djece volontera u Živoj knjižnici su Tina i Iva, koje su svoja volonterska iskustva predočile plakatima i čitav niz odraslih koji  ne volontiraju samo u DND-u nego i u drugim ustanovama  i udrugama (Gradska knjižnica, Društvo prijatelja Giostre, Gradsko društvo Crvenog križa, Centar za građanske inicijative). Posebnu pažnju privukla je međunarodna volonterka Emma koja je iz Španjolske došla volontirati u Dom za starije i nemoćne.  Njenu interakciju u Živoj knjižnici volonterski je prevodila Petra Baldaš. Sonja Stojnić pomogla je u organiziranju Žive knjižnice i u komunikaciji Emme s čitateljima.

Vrlo je dobro svoje volonterske uloge predstavilo troje ljudi iz Centra za inkluziju i podršku u zajednici:  Danijel Radovčić, Flavija Stelko i Luana Modrušan. Dovela ih je Ivana Vojinović koja je i sama volonterka u Grupi solidarne razmjene Poreč.

Volonterske priče zaokupile su pažnju učenika – a kako i ne bi kada o vlastitom iskustvu pripovijedaju Barba Jovica, Goran Prodan, Vesna Milanović, Sanja Arnold, Marino Banko, Zlatica Katana Martić. A već sutra, u subotu u isto vrijeme i na istom mjestu građane će dočekati još veći izbor živih knjiga. Uostalom, prije ulaska u Živu knjižnicu mogu prelistati katalog – i provjeriti kakve ih priče čekaju.

Društvo Naša djeca Poreč, koje je organizator akcije u okviru projekta Žive knjige DND-a, financiranom iz Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, kroz Fond gradova i općina, najavljuje za subotu od 18 do 20 sati posljednju priliku za posjet Živoj knjižnici.