Blog

DJEČJI TJEDAN U BELIŠĆU

Već tradicionalno, uoči Dječjeg tjedna, koji se ove godine obilježava od 2. do 8. listopada (prvi puni tjedan u 10. mjesecu), Društvo Naša djeca grada Belišća organizira Dan dječjih igara. Tako je bilo i danas (30. rujna), kada su se u prijepodnevnim satima u središtu Belišća kod dječjeg igrališta okupili polaznici Dječjeg vrtića Maslačak, učenici nižih razreda Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće, njihove učiteljice i odgojiteljice, te roditelji, bake i djedovi.

Dan dječjih igara su plesnom točkom otvorili učenici 3.d razreda, pod vodstvom svoje učiteljice Karmen Soldo, a potom su Kikići i Vjeverice, te učenici 1. a i c razreda, 2. c i d razreda, 3. b, c i d razreda te 4. c i d razreda, počeli s igrama na travi i pločniku. Bilo je tu svakavih igara, od nošenja jajeta u žlici, skakanja u vreći, preko graničara i školice do pjevanih igara. Igrama se priključio i zamjenik gradonačelnika grada Belišća Domagoj Varžić, zadovoljno komentirajući kako Belišće s pravom nosi naziv prijatelja djece.

Danom igara želi se podsjetiti mame i tate, bake i djedove i ostale odrasle na neke igre kojima su se oni zabavljali kada su bili djeca, ali i naučiti današnje mališane kako igranje na otvorenom, u prirodi i s vršnjacima može biti puno veselije nego igranje različitih igrica na računalu. Igra je osnovna ljudska aktivnost u djetinjstvu i izvrsna zabava tijekom cijelog života. Igre koje su danas pripremljene za Dan igara bile su jednostavne i nisu bile natjecateljskog karaktera.

-Prije svega, cilj je bio da djeca kroz zabavne igre provedu ugodno prijepodne, da jačaju zajedništvo u svojoj grupi, odnosno razredu, te da jedni drugima daju podršku u izvršenju najjednostavnijih i najzabavnijih igara, rekla je Ivana Belcar, predsjednica DND-a grada Belišća.

Od ponedjeljka počinje Dječji tjedan, za koji su DND-ovke u suradnji s Gradom Belišće te gradskim institucijama i udrugama organizirale različite aktivnosti. U 10 sati će polaznici vrtića doći u posjet belišćanskoj Glazbenoj školi. U 11 sati će skupina Kikići, kroz aktivnost pod nazivom Boje jeseni, crtati pred zgradom Gradske uprave. U ponedjeljak se obilježava i Međunarodni dan djeteta, te će u 13 sati gradonačelnik primiti članove Dječjeg gradskog vijeća i članice DND-a, nakon čega će u holu gradske uprave uslijediti otvorenje izložbe dječjih radova pod nazivom Odrasli, čujte i naš glas.

U utorak, 3. listopada, od 10 sati će vrtićarci i školarci na belišćanskom korzu kredama crtati svoje poruke odraslima, a ondje će im se pridružiti i članovi Likovne udruge Bel art koji će im pokazati što rade slikari. I u poslijepodnevnim satima će se crtati – od 15:30 sati, pod velikim odmorom, to će ispred svoje škole učiniti dio učenika.

U srijedu, 4. listopada, na rasporedu je aktivnost pod nazivom Djeca djeci – u 10 sati će vrtić posjetiti učenici 2.c, 2.d i 3. c razreda. U 12:15 odnosno 16 sati, učenici petih i šestih razreda posjetit će Muzej Belišće, dok u 13 sati, u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Belišće počinje projekcija filma za učenike trećih i četvrtih razreda.

U četvrtak, 5. listopada, Igraonica Moltonko dolazi u DV Maslačak, gdje će u 10 sati izvesti predstavu Mali princ. Isto će se ponoviti u maloj školskoj dvorani u 12 sati, za učenike prvih i drugih razreda, dok će sva ostala zainteresirana djeca u 19 sati u Centru za kulturu Sigmund Romberg moći pogledati predstavu Crvenkapa i zbunjeni vuk. Ulaz je besplatan.

I u petak, 6. listopada, je na redu još jedno tradicionalno druženje – ono s vatrogascima. U 10 sati će u posjet Dobrovoljnom vatrogasnom društvu doći učenici 2. a i b razreda. u isto vrijeme će belišćanske knjižničarke za vrtićarce organizirati projekciju filma.

I na kraju, u subotu, 7. listopada, Društvo Naša djeca grada Belišća već tradicionalno sudjeluje na Festivalu bundeva, kojeg na Trgu Ante Starčevića organiziraju Udruga Zvono i Turistička zajednica grada Belišća. Ondje će DND-ovke imati svoj štand te pozivaju svu djecu i rofitelje da dođu u središte Belišća, uživaju o ovom jesenskom sajmu, dječjim radionicama i predstavama.

Ovogodišnji Dječji tjedam ima moto – Ljubav djeci prije svega!