Blog

ZABOČANI SUDJELOVALI U EUROPSKOM PROJEKTU „ETNO GROOVE“

Mladi iz zabočkog Društva Naša djeca i Volonterskog kluba Srednje škole Zabok od 2. do 9. studenoga 2014. boravili su u Krškom i sudjelovali u razmjeni mladih u okviru projekta „Etno groove“ i EU Programa Erasmus + u suradnji s Mladinskim centrom Krško. Projekt „Etno groove“ okupio je 25 sudionika iz pet zemalja: Armenije, Makedonije, Rumunjske, Slovenije i Hrvatske. Hrvatsku su predstavljali mladi iz Volonterskog kluba Srednje škole Zabok Davor Ilić i Paula Petrinec, članice DND-a Zabok Mateja Štokan i Nikolina Tustić te tajnica DND-a Zabok Jasenka Borovčak u ulozi voditeljice zborske radionice.

Glavni cilj projekta „Etno groove“ bio je razmjena i širenje multikulturalne svijesti o zajedničkoj Europi i poticanje aktivnog sudjelovanja mladih kroz neformalno obrazovanje u području glazbene folklorne tradicije. Razmjenom se željelo postići da mladi ljudi steknu što više neformalnog znanja iz područja glazbe i plesa i ostalih narodnih običaja vlastite i drugih zemalja, iz sfere multimedije, engleskog jezika, međuljudske komunikacije, poslovnog svijeta koje im kasnije može koristiti u njihovom životu.

Aktivnosti projekta odvijale su se u skupinama u tri različite radionice: glazbene, plesne i zborske gdje su se mladi upoznali s elementima različitih tradicija, kreirali i uvježbavali glazbene, plesne i pjevačke nastupe koji su se bazirali na tradiciji, ali isprepleteni s modernim pristupima glazbi i plesu. Osim glazbenih radionica mladi su sudjelovali u radionicama poput kako steći Youthpass, radionici o različitostima, stereotipima i predrasudama te socijalnog poduzetništva i poduzetništva općenito. Sudionici su također u okviru interkulturalnih večeri i večernjih prezentacija predstavili tradiciju i običaje iz svojih zemalja, a svaka je zemlja pripremila i tradicionalni doručak.

Rezultat glazbenih radionica u kojima su mladi naučili plesove, pjesme i glazbu iz svih pet zemalja predstavili su na nastupima u osnovnim školama u Krškom, u Centru za kulturu u Podbočju, u trgovačkom centru Qlandia te Domu za starije osobe, a svojim nastupom su oduševili sve prisutne. Spoj tradicije i modernog pristupa glazbi zbližio je sve sudionike koji su zajedno izveli nekoliko pjesama i plesova u različitim kombinacijama i na različitim jezicima i na taj način pokazali da ne postoje nikakve granice. Mladi su ovim projektom stekli nova znanja, iskustva i kompetencije koje će im svakako pomoći u daljnjem životu, a prije svega stvorena su i nova prijateljstva koja će zasigurno dovesti do nekih novih suradnji i projekata u budućnosti.