Blog

ZAVRŠENA MALA LJETNA ŠKOLA FILMA

Savez društava Naša djeca Hrvatske je organizirao trodnevnu filmsku radionicu za male polaznike igraonice Ganja u Gunji u partnerstvu s Društvom Naša djeca Vinkovci te multimedijalnim centrom u Gunji, SKIG. Projekt je sufinanciram sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Prvog dana škole mali su polaznici imali priliku naučiti razliku između igranog i animiranog filma, svladati osnove filmske priče te usvojili osnovno filmsko pojmovlje. Na samom početku djeci se predstavio i prof. Josip Krunić predsjednik multimedijalnog centra SKIG, koji je govorio o djelovanju i povijesti Studija kreativnih ideja u Gunji.

Gledali smo zajedno odličan film „Crveni balon“ redatelja Alberta Lamorissea, nakon čega je uslijedila diskusija o filmu.  To je jedna čarobna priča o prijateljstvu dječaka i balona u Parizu 1950-ih godina. Film je osvojio Zlatnu palmu  za najbolji kratkometražni film u Parizu na Filmskom festivalu u Cannesu 1956. te Oscar za najbolji scenarij 1957. godine.

Sljedeća dva dana su  bila praktične naravi gdje su se polaznici poticali na razvijanje kreativnog izražavanja te su se upoznali s tehničkim aspektom filma. Polaznici su razradili ideju na temu igre te napravili svoj prvu knjigu snimanja nakon čega je uslijedilo snimanje.

Na kraju zadnjeg dana mali polaznici su bili u mogućnosti i svladati osnove tehnike montaže, a krajnji uradak će se uskoro vidjeti na službenim stranicama Saveza.

Svi smo puno toga naučili i prije svega se dobro zabavili.