Blog

Završio 2. KIKI – MEĐUNARODNI FESTIVAL DJEČJEG FILMA

U organizaciji udruge Gokul i Društva Naša djeca Zabok uspješno je završen 2. KIKI Festival koji se održao od 3. do 5. lipnja u dvorani multimedijskog centra Zabok. Kroz samo tri dana Festival je posjetilo preko 1500 djece, predškolske i osnovnoškolske dobi iz cijele Krapinsko-zagorske županije.

Završio 2. KIKI – MEĐUNARODNI FESTIVAL DJEČJEG FILMA

Njemački animirani film „Rising hope“ odnio Grand Prix na 2. Kiki Festivalu

U organizaciji udruge Gokul i Društva Naša djeca Zabok uspješno je završen 2. KIKI Festival koji se održao od 3. do 5. lipnja u dvorani multimedijskog centra Zabok. Kroz samo tri dana Festival je posjetilo preko 1500 djece, predškolske i osnovnoškolske dobi iz cijele Krapinsko-zagorske županije. Za vrijeme festivala imali su priliku vidjeti 36 filmova u pet natjecateljska programa i dva posebna programa filmova – najbolje filmove s ovogodišnjeg VAFI – internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih Varaždin i selekciju talijanske animacije prema odabiru SediciCorto International Short Film Festival iz Italije.

01

Zadnjeg dana 2. Kiki-a – međunarodnog festivala dječjeg filma dječji žiri u sastavu Filip Bakran, Marija Gebert i Sara Tisanić iz Društva Naša djeca Zabok odlučili su da je od 36 filmova u konkurenciji najbolji Rising Hope redatelja Milena Vitanova.

02

Nada/Rising Hope (Milen Vitanov – Njemačka 2012.) je najbolji film festivala po ocjeni žirija: „U životu je najbitnije slijediti svoje snove i nikada ne odustajati. To nam najbolje prikazuje glavni lik  iz ovoga filma. Dok se utrkuje nije važna pobjeda nego sloboda. Osim priče, u filmu nas je oduševila i animacija te humoristični dijelovi ovog super zabavnog filma.“ – rekla je Marija Gebert.

03

Žiri je dodijelio i posebna priznanja filmovima Leteća Ana Catherine van Campen iz Nizozemske i britanskom Ernesto redateljice Corinne Ladeinde.

04

Posebna pohvala ide filmu Leteća Ana/ Flying Anne (Catherine van Campen – Nizozemska 2011.) : „Ovaj dokumentarni film prikazuje kako u životu nije sve savršeno. To nam opisuje djevojčica koja pati od Gilles de la Tourette sindroma te nam govori kako se današnje društvo odnosi prema drugačijim  ljudima. Film je emotivan pošto govori o mladoj djevojčici s problemima koje joj donosi taj sindrom. Isto tako pokazuje kako je teško biti drugačiji i kako su djeca s poteškoćama u razvoju vrlo često predmet  izrugivanja među svojim vršnjacima.“ – rekao je Filip Bakran.

05

Prema odluci žirija ove godine je uvedena i kategorija najsimpatičniji film, a to je Ernesto (Corinne Ladeinde  – UK 2011.): „Ernesto na komičan, smiješan i zabavan način prikazuje ispadanje mliječnih zubi kod djece. On je nesretan jer samo njemu mliječni zubi nisu ispali. Ernestovi zubi pjevaju kako ne žele ispasti te postaje prava atrakcija među djecom i odraslima.“- zaključila je Sara Tisanić.

06

U sklopu festivala održana je i radionica animiranog filma koju su vodili Sandra Malenica i Hrvoje Selec iz Filmsko-kreativnog studija VANIMA iz Varaždina. U samo dva dana sudionici radionice Karlo Borovčak, Lorena Dugorepec, Marija Gebert, Mia Lež, Klara Očić i Anamaria Tršinski napravili su kratki animirani film koji je prikazan na zadnjem danu Festivala i oduševio i velike i male gledatelje.