Blog

ZAVRŠNA PROMOCIJA III. CIKLUSA PROJEKTA „ZDRAVO I FINO“ I PROMOCIJA TREĆE KUHARICE „ZDRAVA I FINA JELA IZ CIJELOG SVIJETA“

Društvo Naša djeca Zabok u petak 25. kolovoza organiziralo je u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok završnu promociju III. ciklusa projekta „Zdravo i fino“ te promociju nove kuharice Zdrava i fina jela iz cijelog svijeta

Predsjednica DND-a Zabok Sonja Borovčak na početku promocije pozdravila je sve prisutne goste i uzvanike: potpredsjednika Hrvatskog sabora Sinišu Hajdaša Dončića, izaslanicu Ministarstva zdravstva Sanju Predavec, izaslanicu Krapinsko-zagorske županije Martinu Gregurović Šanjug, zamjenicu gradonačelnika grada Zaboka Valentinu Đurek, domaćina i partnera na projektu – Srednju školu Zabok, djecu Dječjega gradskog vijeća, volonterke DND-a koje su sudjelovale u cjelokupnom projektu, partnere i suradnike na projektu te iskazala veliko zadovoljstvo ostvarenim rezultatima u okviru projekta „Zdravo i fino“. Projekt „Zdravo i fino“ u svakom ciklusu dokazuje koliko je bitno početi s usvajanjem zdravih prehrambenih navika od najmlađe dobi te koliko je ovaj projekt važan – rekla je Borovčak.

Svi uzvanici, također su iskazali svoje veliko oduševljenje projektom „Zdravo i fino“ koji traje još od 2012. godine te je u ovih pet godina provedbe postao prepoznatljiv i cijenjen ne samo u Krapinsko-zagorskoj županiji, nego i šire, a mišljenje je svih da projekt treba nastaviti te za održivost projekta osigurati potrebna financijska sredstva. Predsjednica DND-a Zabok također je podsjetila na ideju o županijskom Centru za zdravlje djece u kojem bi edukacija o zdravoj prehrani, prevencija pretilosti i promocija zdravih stilova života u djece imali posebno mjesto.

Projekt Zdravo i fino u trećem ciklusu u 2016./2017. godine sastojao se od mnogobrojnih aktivnosti koje su se provodile s Dječjim gradskim vijećem, a jedna od njih su bile radionice zdravoga kuhanja za djecu i mlade koje su se odvijale upravo u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok, partnera na projektu te je iz tog razloga i izabran ovaj prostor za završnu prezentaciju – rekla je u svom izlaganju voditeljica projekta „Zdravo i fino“ Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok. Bez velikog angažmana profesorica Anke Ilinčić i Renate Tršinski te volonterki DND-a Zabok i voditeljice radionica zdravog kuhanja Snježane Krpes ne bi bilo moguće realizirati projekt „Zdravo i fino“. Osim radionica zdravoga kuhanja, dječji vijećnici/ce provodili su aktivnosti vršnjačke edukacije putem edukativno-kreativnih radionica u Osnovnoj školi K. Š. Gjalskog Zabok i Veliko Trgovišće te radionica zdravoga kuhanja s djecom koja pohađaju Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice. U sklopu III. ciklusa projekta održana je i promocija CD-a Zdravo i fino s dječjim pjesmama koje promoviraju zdravu prehranu, zdrave stilove života i zdravlje djece koji je izdan u II. ciklusu projekta, a snimljen je i glazbeni spot za pjesmu „Ne treba nam šećer“.  Upravo iz tog razloga na promociji je otpjevano nekoliko pjesama s CD-a Zdravo i fino u izvedbi Zabočkih mališana, dječjeg zbora DND-a Zabok.

 

Voditeljica radionica zdravoga kuhanja i autorica kuharice Zdrava i fina jela iz cijelog svijeta Snježana Krpes predstavila je kuharicu koja je nastala kao svojevrsno putovanje svijetom uz najzdravije namirnice koje bismo trebali što više i što češće koristiti u pravilnoj i uravnoteženoj prehrani. Djecu smo upoznali s šezdesetak poznatih tradicionalnih jela, namaza, umaka, slastica, kruhova, napitaka, zanimljivih priča o hrani i kuhinjama s europskog, azijskog i američkog kontinenta, i to u zdravijim varijantama, zatim s osamdesetak namirnica koje „pucaju od zdravlja“ i njihovim podrijetlom te nekim tradicionalnim jelima drugih zemalja koja su postala dijelom i naše svakodnevne kuhinje jer su prekoračila granice zemalja gdje su izvorno nastala – rekla je Snježana Krpes u predstavljanju kuharice. Zahvalila je Društvu Naša djeca Zabok i svim volonterima na logistici u provedbi cjelokupnog projekta, urednici kuharice Jasenki Borovčak, fotografkinji i stilistici hrane Maji Danici Pečanić na predivnim fotografijama jela, fotografu Mirku Cvjetku  fotografijama atmosfere u kuhinji, Marini Skoko na grafičkom oblikovanju te posebno djeci na interesu i želji da nauče što više o zdravoj prehrani i pripremi zdravih obroka.

Za završnu degustaciju napravljen je izbor zdravih i finih jela iz nove kuharice: poslužene su Bruskete sa sušenom rajčicom i svježim tikvicama, Čips od cikle sa začinima – paprom i majčinom dušicom, Focaccia – tradicionalna talijanska pogača s maslinama, ružmarinom i sušenim rajčicama, Šarena savijača s Istoka – slana varijanta savijače s povrćem, crvenim grahom i seitanom, nadaleko poznata hrskava Cezarova salata, egzotičan Namaz od avokada s kukuruznim tortiljama, prirodno slatke Kakao kuglice s datuljama i orasima, voćna slastica Kruške u žutoj haljini, osvježavajući Sorbet od kivija, banane i limete te hladan čaj od kadulje i koromača. I ovaj put je zdrava kuhinja prezentirana u najljepšem izdanju – uravnotežena, sezonska, raznolika, šarena, mirisna, i naravno, prefina na oduševljenje svih prisutnih.

Svim sudionicima, volonterima, partnerima i donatorima projekta podijeljene su potvrde i zahvalnice za sudjelovanje i pomoć u aktivnostima projekta „Zdravo i fino“, bez kojih ne bi bilo moguće ostvariti ovakav zahtjevan projekt i izdati ekskluzivno opremljenu, dizajniranu i ilustriranu kuharicu za djecu i odrasle „Zdrava i fina jela iz cijelog svijeta“.