Blog

ZIMSKI KAMP DND-a KANFANAR

I ove je godine uspješno realiziran već tradicionalni, četvrti po redu zimski kamp u Slavoniji za djecu osnovnoškolskog uzrasta u organizaciji Općine Kanfanar i DND-a Kanfanar, a u suradnji s prijateljskom Općinom Rešetari. Ovaj je kamp uistinu bio “zimski” jer smo već u ponedjeljak, 04. siječnja krenuli na put sa zimskom opremom, a Slavonija nas je dočekala pokrivena obilnim snježnim pokrivačem što je posebno razveselilo naše najmlađe.

Tijekom šestodnevnog boravka u Slavoniji boravili su  u već poznatom okruženju, u domu u Cerničkoj Šagovini. Za organizaciju brojnih izleta i aktivnosti pobrinuli su se domaćini iz DND-a Rešetari i Osnovne škole Vladimira Nazora Adžamovci te općina Rešetari i Cernik. Već su prvog dana djeca imala priliku uživati na snijegu i mjesto boravka obogatiti velikim snjegovićem kojeg su djeca prigodno ukrasila kanfanarskim šalom i šeširom. Drugog dana boravka posjetili s  Spomen područje Jasenovac i Memorijalni muzej u kojemu su bili prezentirani iskazi sjećanja preživjelih zatočenika, izloženi osobni predmeti te bogata foto i video-dokumentacija koja svjedoči o tadašnjim stravičnim događanjima. Snježne radosti nastavile su se i idućeg dana kada smo na improviziranim sanjkama (vrećama punjenima slamom) uživali u slalomskim spustovima i grudanju. Ove smo godine u zimskom kampu svečano obilježili i dva rođendana pa je zajedničko druženje uz puhanje svjećica na torti dodatno podignulo raspoloženje. Djeca su i ove godine imala priliku usavršiti klizačke vještine na gradskom klizalištu u Novoj Gradiški nekon čega je uslijedilo druženje uz omiljeno jelo – pizzu. Nova aktivnost proizašla iz suradnje osnovne škole Vladimira Nazora Adžamovci i naše osnovne škole je cjelodnevni boravak djece u prostorijama škole domaćina. Tog su nam se dana pridružili i predstavnici kanfanarske škole koji su se aktivno uključili u organizirane radionice na kojima su se naša i djeca iz domaćinske škole upoznala sa poviješću, gastro ponudom te pjesmom i plesovima Istre i Slavonije. Domaćini su nam tom prigodom organizirali i posjet jednoj obitelji u naselju Brđani gdje smo imali priliku vidjeti specifičan način pripreme i pečenja kruha u krušnoj peći. Nakon radnog dijela uslijedila je zajednička slavonska večera i čajanka za djecu. Posljednjeg su dana boravka u Slavoniji posjetili Novu Gradišku, a u večernjim satima uz puno pjesme i istarsko-slavonskih delicija ugostili naše domaćine te ih iznenadili kratkim prigodnim programom naših kampera. Iznenađenje večeri bio je mađioničar koji je svojim trikovima razveselio i velike i male. I ova je „slavonska avantura“ bila ispunjena druženjem, snježnim radostima, zabavom, igrom, pjesmom, a u Istru se cijela ekipa vratila prepuna dojmova sa željom da se zimski kamp ponovi i dogodine.

Djeca i voditelji zahvaljuju se Općinama Rešetari i Cernik, DND Rešetari, Osnovnoj školi Vladimira Nazora Adžamovci na gostoprimstvu.