Blog

12. PROSINCA – DAN OSNIVANJA SAVEZA DRUŠTAVA NAŠA DJECA HRVATSKE

Savez društva Naša djeca Hrvatske počeo je svoje djelovanje 12. prosinca 1950. godine. Bilo je to pet godina nakon nakon završetka Drugoga svjetskog rata, u vrijeme kada su se još jako osjećale posljedice do tada najvećih ratnih razaranja i brojčano najvećih ljudskih žrtava.

U takvim okolnostima sve su se više osjećale i velike potrebe djece, od egzistencijalnih do odgojnih, obrazovnih, kulturnih i društvenih potreba. A rasla je želja i spremnost odraslih da pomažu djeci u njihovu svakidašnjem životu i u odrastanju. Spontano, ali i osmišljeno, počele su se ostvarivati prve akcije za djecu, počevši od brige za prehranu, odjeću i smještaj do organiziranja prvih priredbi, sportskih natjecanja i upućivanja djece na oporavak i ljetovanje.

Šest i pol desetljeća kasnije, Savez društava Naša djeca Hrvatske slavi jubilarnu obljetnicu postojanja i djelovanja.  Svečanost „Vremeplov dječje igre“ održana je u Muzeju Mimara u studenom ove godinepostavljanjem dokumentarne izložbe publikacija, plakata i igračaka te održavanjem multikulturalnih radionica za djecu.

Na proslavi obljetnice je snimljena i radijska emisija „Zašto tako? – 65. godina Saveza društava Naša djeca Hrvatske“u kojoj su sa novinarkom, gospođom Višnjom Biti razgovor vodili: predsjednica Saveza DND Hrvatske, prof. dr.sc.Aida Salihagić Kadić, djeca iz Društva Naša djeca Kutina, organizacijska i programska savjetnica Snježana Krpes, član Saveza i DND-a Split dr. sc. Branimir Mendeš, voditelj likovnog postava izložbe „Vremeplov dječje igre“ gospodin Ivan Vitez, dopredsjednice Saveza Sonja Borovčak i Sanja Škorić te članice Izvršnog odbora Đurđica Dropuljić i Jadranka Lakuš.  Emisiju možete preslušati ovdje.

Zahvaljujemo od srca svim suradnicima, partnerima, sponzorima, volonterima ičlanovima DND-a diljem Hrvatske te svim prijateljima koji nas već  punih  65. godina podupiru, motiviraju, uključuju se u rad Saveza i zajedno sa nama provode aktivnosti za dobrobit djece!