Blog

DOBITNICI NAGRADE „GRIGOR VITEZ“ ZA 2014.

Savez društava Naša djeca Hrvatske organizira 47. dodjelu Nagrade „Grigor Vitez” književnicima/ama i likovnim umjetnicima/ama za tekst i ilustracije u knjigama za djecu za književnu produkciju u 2014. godini.

U 2014. godini u konkurenciji jebilo ukupno 51 knjiga iz produkcije 22 nakladnika.

Nagrada „Grigor Vitez” najstarija je književna nagrada u Hrvatskoj, a njezinu dodjelu ove godine podržali su Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Grad Zagreb. Od 2005. godine Nagrada se ostvaruje u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem lutaka. Nagradi su se odazvali i sponzori: Restoran i slastičarnica „Ivica i Marica”, Slastice „Andrić”, Dućan „Paprenjak” Hotel Esplanada i Slastičarnica „Vincek”.

Svečanost dodjele Nagrade održat će se u srijedu 11. ožujka 2015. godine u 18 sati u Zagrebačkom kazalištulutaka, Trg kralja Tomislava 19.

Nagrade Grigor Vitez za 2014. godinu uručit će se:

IGORU KNIŽEKU za tekst u knjizi MOJ PUSTOLOVNI PLANET

Moj pustolovni planet

Alfa d.d., Zagreb, 2014.

Urednik: Božidar Prosenjak.

i

MARSELI HAJDINJAK  za ilustracije u slikovnicama „DJEVOJČICA SA ŠIBICAMA“, H. C. Andersena

i „MACA PAPUČARICA“ Ele Peroci.

Hajdinjak, all

Mozaik knjiga d.o.o., Zagreb 2014.

Urednik: Zoran Maljković.

Uz nagrade dodjeljuju se Priznanja i Pohvale Nagrade Grigor Vitez za 2014.

Posebno priznanje “Zlatna ptica” Nagrade Grigor Vitez se dodjeljuje IVANU VITEZU za vrhunska stvaralačka dostignuća i ugrađivanje najviših vrijednosti u slikovnice i knjige za djecu.

vitez, all

Ivan Vitez višestruki je dobitnik Nagrade “Grigor Vitez” za ilustraciju. Slikar, grafičar, likovni pedagog i scenograf. Plodonosno djeluje kao ilustrator knjiga za djecu. Njegove nas ilustracije osvajaju kolorizmom, maštovitošću i bogatstvom dojmova, a njegov likovni svijet nam se nameće s istim žarom već pola stoljeća.

Pohvale Nagrade Grigor Vitez za 2014.

Zvjezdani Čagalj za zbirku stihova Trun iz žepa, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade – Klub prvih pisaca, Zagreb, 2014.

Mozaik knjizi d.o.o. i uredniku Zoranu Maljkoviću za uređivanje i objavljivanje slikovnica „Djevojčica sa šibicama“ H. C. Andersena i „Maca Papučarica“ E. Peroci koje je oslikala Marsela Hajdinjak, Zagreb 2014.

Alfi d.d. i uredniku Božidaru Prosenjaku za uređivanje i objavljivanje knjiga za djecu i mladež u Biblioteci „Knjiga za mlade“, Zagreb 2014.

* * *

Prijedlog dobitnika Nagrade Grigor Vitez, Posebnog priznanja „Zlatna ptica” i Pohvala za 2014. godinu donijelo je Stručno povjerenstvo u sastavu: Ranka Javor, prof. knjižničarska savjetnica, predsjednica Povjerenstva, Marijana Jelić, ilustratorica, dopredsjednica Povjerenstva, Sanja Pilić, književnica, Branka Primorac, književnica, Branko Vujanović, likovni umjetnik, Marina Žilić, mag. komparativne književnosti i Snježana Krpes, prof. dipl. komparatist, tajnica Nagrade.

Knjige objavljene u 2014. godini kandidirali su sljedeći izdavači i autori: ALFA, Zagreb, ALGORITAM, ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG, Đakovo, GRADSKA KNJIŽNICA “JURAJ ŠIŽGORIĆ”, Šibenik, HRVATSKA ČITAONICA SELA KUTI, Gornji Kuti, HRVATSKO DRUŠTVO KNJIŽEVNIKA ZA DJECU I MLADE – KLUB PRVIH PISACA, Zagreb, HRVATSKO SLOVO, HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO „NAPREDAK”, IGUBUKA, Zagreb, KNJIGA U CENTRU, Zagreb, NAKLADA SEMAFORA, Zagreb, SIPAR, Zagreb, MALA ZVONA, Zagreb, MATICA HRVATSKA – OGRANAK SISAK, MOZAIK KNJIGA, Zagreb, NAKLADA BOMBON, Zagreb, STUDIO TIM, Rijeka, TKIC D.O.O., Lepoglava, UDRUGA LEGENGRAD, Pula, UREDNIK d.o.o., Zagreb, VELIKO TROJSTVO, VIVATOURS, Šibenik.

(Sve informacije o Nagradi, možete dobiti u Savezu društava Naša djeca Hrvatske, na telefone: 01/ 49 22 959; 49 22 957 ili na e-mail: info @ savez-dnd.hr – bez razmaka).

OD SRCA ČESTITAMO SVIM DOBITINICIMA NAGRADA, POHVALA I PRIZNANJA!