Blog

19. SMOTRA DJEČJEG STVARALAŠTVA SAVEZA DRUŠTAVA NAŠA DJECA HRVATSKE I SVEČANO URUČIVANJE „KOFERA PRIJATELJSTVA“ ZA DJECU IZ POPLAVLJENIH PODRUČJA

Od 17.-19. listopada ove godine u Vinkovcima održat će se 19. Smotra dječjeg stvaralaštva „Radost, igra i stvaralaštvo djece“ Saveza društava Naša djeca Hrvatske u organizaciji domaćina iz Društva Naša djeca Grada Vinkovaca.

Na ovogodišnjoj Smotri u Vinkovcima sudjelovat će više od 600 sudionika iz 28 Društava Naša djeca iz cijele Hrvatske. Program svečanog otvaranja Smotre započet će 17. listopada u 19 sati u Gradskom kazalištu „Joza Ivaković“ u Vinkovcima gdje će se tijekom cijele subote, 18. listopada od 9-17 sati odvijati dječji nastupi članova recitatorskih, scenskih, lutkarski, glazbenih, plesnih i likovnih skupina iz Društava Naša djeca.

U nedjelju 19. listopada prilikom zatvaranja Smotre, (od 10 sati nadalje) bit će svečano uručeni koferi djeci s poplavljenih područja Vukovarsko-srijemske županije prikupljeni u humanitarnoj akciji „Pun kofer prijateljstva“ pokrenuta na inicijativu DND-a Grada Vinkovaca i Saveza društava Naša djeca Hrvatske.

Smotru su podržali Grad Vinkovci, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Hotel Slavonija Vinkovci, HŽ – Putnički prijevoz, Turistička zajednica Grada Vinkovaca te medijski pokrovitelji: Vinkovačka televizija, Vinkovački list i Cibalia-info.

Akcija „Pun kofer prijateljstva“ provodi se u suradnji s Društvima Naša djeca, organizacijama i građanima koji prikupljaju osobne stvari za djecu iz Gunje i okolice koja se još nisu vratila u svoje domove. Akciji se priključio i CityEX d.o.o. osiguravajući besplatnu dostavu humanitarnih „kofera prijateljstva“.

Od 1993. svake se godine u drugom gradu-domaćinu održava „Smotra dječjeg stvaralaštva“. Na smotrama dječjeg stvaralaštva sudjeluje preko 700 djece i voditelja iz brojnih Društava Naša djeca diljem Hrvatske gdje djeca prikazuju svoja najbolja likovna, plesna, scenska, recitatorska, lutkarska, glazbena, novinarska i filmska dostignuća ostvarena tijekom godine u Društvima Naša djeca.

Akcija „Kofer pun prijateljstva“ započela je tijekom rujna te će trajati do kraja godine sve dok se ne prikupe koferi prijateljstva za više od 140 djece. Cilj ove akcije je osigurati svakom djetetu pojedinačno putnu torbu (kofer) s najosnovnijim osobnim stvarima za svaku priliku. S obzirom na to da se djeca i njihove obitelji neće moći vratiti kući još nekoliko mjeseci, a u tom periodu će mijenjati adrese na kojima će boraviti, želimo im olakšati život “ptica selica” do povratka njihovim domovima. Zasad je prikupljeno više od 40 kofera, a kako se uključiti u opremanje i slanje kofera prijateljstva možete dobiti u Savezu društava Naša djeca Hrvatske na telefon: 01/ 49 22 959 ili na: info@savez-dnd.hr .

Savez društava Naša djeca Hrvatske od 1950. godine okuplja, potiče i pruža pomoć osnovnim Društvima Naša djeca koja djeluju u gradovima i općinama diljem Hrvatske u akcijama i aktivnostima s djecom i za djecu. U Hrvatskoj trenutno djeluje 96 Društava Naša djeca koja rade na promociji i zagovaranju za dječja prava, provode raznovrsne i besplatne aktivnosti s djecom i za djecu te pružaju pomoć i podršku djeci i roditeljima u razvoju i odgoju djece.

Nositelj Smotre i akcije „Kofer pun prijateljstva“ je Društvo Naša djeca Grada Vinkovaca koje se kroz 16 godina postojanja svojim radom usmjerilo na organiziranje kvalitetnog slobodnog vremena djece i mladih u gradu Vinkovcima i šire, te promicanje dječjih prava. DND Vinkovci zajedno s Društvom psihologa Vukovarsko-srijemske županije od samog početka proglašenja stanja katastrofe u Vukovarsko-srijemskoj županiji zauzelo se za djecu s poplavljenih područja kako bi im organiziralo kvalitetno provedeno slobodno vrijeme i psihosocijalnu pomoć.

Više o Smotri i akciji “Pun kofer prijateljstva” saznajte na www.savez-dnd.hr . Za sve dodatne informacije, slobodno nam se obratite:

Društvo Naša djeca grada Vinkovaca        

Predsjednik, gospodin Mario Perković
Tel. 098/177 2094
E-mail: dnd.vkci@gmail.com

Savez društava Naša djeca Hrvatske             

Snježana Krpes, programska savjetnica

Tel. 01/49 22 959

E-mail: info@savez-dnd.hr