Blog

20 GODINA DRUŠTVA NAŠA DJECA POREČ

Stotinjak Porečana ispunilo je kazališnu dvoranu u utorak navečer kako bi se zajedno prisjetilo na 20 godina Društva Naša djeca, na prijateljstva, događaje i ozračje u kojem su odrastali ili koje sada pomažu stvoriti za nove generacije djece. Predsjednica DND-a Sonja Kotur Lovreković pomogla je podsjetiti se svih važnijih detalja u protekla dva desetljeća, a uspomene su potakle fotografije koje su se nizale na projekcijskom platnu.

„Radila sam u programu rehabilitacije s prognanicima u Crvenom križu 1994. godine sa Sanjom Škorić iz Opatije, koja me jednom prilikom pitala što se dogodilo s DND-om Poreč, koji je prije rata s djecom radio izvrsne projekte. Nisam znala što se dogodilo, ali me to potaklo da se raspitam i da pokušamo obnoviti rad. U Gradskom odjelu za društvene djelatnosti naišla sam na izvrstan odjek. Tadašnji pročelnik Marino Sedmak i njegova suradnica Sonja Vojinović odmah su prihvatili ideju obnove rada, a rekli su da znaju i pravu osobu za predsjednicu, koja je nedugo prije toga potakla osnivanje dječje limene glazbe Porečki delfini. Bila je to Snježana Lehman. Udruga je ponovno osnovana 1996. godine“, ispričala je Tihana Mikulčić, dugogodišnja volonterska tajnica DND Poreč, sada zaposlena u Gradskom odjelu za društvene djelatnosti.

Sadašnja predsjednica Kotur Lovreković podsjetila je da je prvi provedeni program bio 1997. i to cvjetni korzo u povodu Dana oslobođenja Poreča, a te je godine ostvarena ideja ljetnog kampa, koji je trebao ispuniti vrijeme djece dok su roditelji angažirani u turizmu. Koncepciju ljetnog kampa prepoznale su i udruge u drugim gradovima na istarkom priobalju, a DND Poreč svake ga godine organizira za nekoliko stotina djece u četiri smjene po dva tjedna.

Niz godina je sve programe s djecom sufinancirao Grad, a ostvarivani su zahvaljujući volonterskom radu u organizaciji (predsjednica, tajnica i Izvršni odbor DND-a) i provedbi (voditelji/ce radionica i programa) te izdašnim sponzorstvima, od kojih mnoga traju do današnjih dana. Najznačajniji program DND-a su cjelogodišnje kreativne radionice za djecu u njihovom slobodnom vremenu – od likovne, preko dramske, plesnih, malog majstora, filmske, žonglerske, dječjeg foruma – od kojih većina u različitim inačicama traje do danas. A kroz dva desetljeća u DND-u Poreč stvoren je i sasvim osebujan kontinuitet – djeca koja uče zabavljajući se u radionicama danas, sutra svoje znanje i vještine prenose na mlađe. Pokazano je to i na svečanosti kroz tri video i jedno performersko sjećanja mladih ljudi, nekadašnjih DND-ovaca: Sheri koja studira glumu u Italiji, Mia koja radi kao istraživačica na Pravnom fakultetu u Amsterdamu, Vjera koja živi u Londonu i radi kao performerica, Gogo koji je trenutno u Valenciji, a mlado je ime na estradnoj pozornici Hrvatske. Ispričali su koliko im DND znači, na koji način su im radionice pomogle da postanu ljudi kakvi jesu i koliko prijateljstava ih veže s djecom iz onog vremena. Svoje uspomene neposredno su na pozornici podijelili Ana Marković u ime plesačica koje su prošle kroz radionice DND-a, te Valentin Gašparini i Ema Prodan – u dramskoj radionici koju je vodila profesorica Ema Dojčinović gdje su gradili svoje karaktere, potvrđivali svoje mlade osobnosti, stjecali samopouzdanje i gradili prijateljstvo za čitav život. A Valentin danas vodi break dance i dramsku radionicu DND-a, čiji su članovi Leonarda i Loren simpatično i samouvjereno vodili kroz prvi dio svečanosti.

DND je za svoj rad dobio 2006. godine Povelju „30. april“, a godinu dana kasnije volonterskoj predsjednici Snježani Lehman dodijeljena je Nagrada „Sveti Mauro“. Nakon dva desetljeća rada udruga se može pohvaliti s dva dječja filma proizašla iz filmske radionice. Osim toga, tiskane su dvije slikovnice (Djed Mraz u Poreču i Poznati Porečani kad su bili mali) koje je napisala Ivona Orlić, a oslikala Marina Đelalija i koje su njihov poklon DND-u i porečkim mališanima, DND-ovskom himnom koju je na tekst Ivane Domazet napisao Damir Gregurović, te šest kazališnih predstava koje je za DND napisala Ivana Domazet.

DND se silom prilika morao prilagoditi novim uvjetima rada udruga – dio poslova je profesionaliziran, kako bi se uz rad s djecom mogli baviti i vođenjem udruge, odnosno pripremanjem projekata na natječaje za financiranje. Danas je u DND-u troje zaposlenih i jedna osoba na usavršavanju bez zasnivanja radnog odnosa, a udruga koristi trogodišnju institucionalnu potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Trenutno provode projekte čije je financiranje odobreno na javnim natječajima Grada Poreča, Općine Tar-Vabriga, Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Ministarstva socijalne politike i mladih, a rade s djecom od vrtičke, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi.

U 20-oj godini života DND Poreč novim idejama razvija programe za rad s djecom kako bi im ponudio mjesto za bezbrižnu igru i kreativno, zdravo odrastanje. Svečanost u kazalištu zaključena je zahvalama osnivačicama i osnivačima, sadašnjim članicama Upravnog odbora i više od 100 osoba, tvrtki, udruga i ustanova.

A obljetnica je začinjena izložbom starih igračaka iz fundusa Saveza DND-a Hrvatske, Etnografskog muzeja Istre i građana Poreča, te dječjih crteža na temu najdraže igračke. Otvorila ju je osmogodišnja Chiara Macinić, i sama polaznica likovne radionice DND-a.

U povodu 20-te obljetnice rada, Društvo Naša djeca Poreč organizira danas, 17. studenog u teatrinu Zajednice Talijana Poreč u 18 sati tribinu za roditelje i stručnjake na temu važnosti igre i igračke u odrastanju.