Blog

GODIŠNJE SAVJETOVANJE KOORDINATORA AKCIJE “GRADOVI I OPĆINE – PRIJATELJI DJECE” I PROGLAŠENJE NOVIH GRADOVA/OPĆINA – PRIJATELJA DJECE

U organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ u utorak 22.11.2016. s početkom u 10,00 sati, u Starogradskoj vijećnici Skupštine Grada Zagreba (Ulica Sv. Ćirila i Metoda 5) održat će se svečano godišnje Savjetovanje koordinatora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“.

Radosni smo što je ovogodišnje Savjetovanje i pod pokroviteljstvom predsjednice RH, gospođe Kolinde Grabar-Kitarović

Ovu su Akciju 1999. godine pokrenule i vode je dvije udruge: Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju dok na lokalnoj razini, u gradovima i općinama, Akciju vode koordinacijski odbori. Pokrovitelj Akcije je Ured UNICEF-a za Hrvatsku.

U zadnjih 17 godina program Gradovi i općine – prijatelji djece primjer je dobre prakse u provedbi UN-ove Konvencije o pravima djeteta na lokalnoj razini i dio je nacionalne strategije za prava djece u RH.

U Akciju se dobrovoljno uključuju gradovi i općine, a trenutno u Akciji sudjeluje 111 gradova i općina iz cijele Hrvatske.

Ovogodišnji program bit će raznovrstan, a glavna tema u radnom dijelu Savjetovanja bit će u znaku UN-ove kampanje 17 globalnih ciljeva za održivi razvoj koju je u Hrvatskoj tijekom ove godine provodio Savez društava Naša djeca Hrvatske u suradnji s gradovima i općinama i Društvima Naša djeca te će se promovirati video-uratci nastali na temu globalnih ciljeva.

U svečanom dijelu Savjetovanja proglasit će se najuspješnije „Naj-akcije“ za 2016.g. iz gradova i općina, a to su nove i originalne akcije usmjerene na poboljšanje života djece u lokalnoj zajednici.

Svečano će se proglasiti i novi gradovi i općine prijatelji djece koji su se kandidirali u 2016. godini za taj prestižan naziv.

Akciju „Gradovi i općine – prijatelji djece“ od 1999. godine su započeli i vode: Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, uz suradnju Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Udruge gradova,  Udruge općina, Hrvatske zajednice županija te koordinatora iz gradova i općina. Cilj je ove Akcije motivirati tijela lokalne uprave i samouprave, stručne službe, ustanove za djecu, pravne subjekte, udruge građana, roditelje i djecu na potpunije i brže ostvarenje prava i potrebe djece, priznata u Konvenciji UN-a o pravima djeteta.

Savez društava Naša djeca Hrvatske u suradnji s gradovi i općinama – prijateljima djece ove je godine među prvima u Republici Hrvatskoj pokrenuo promociju UN-ovih 17 globalnih ciljeva održivog razvoja  i njihovih vrijednosti koje su na Summitu o održivom razvoju, koji se održao 25. rujna 2015. godine, države članice Ujedinjenih nacija usvojile u okviru Programa održivog razvoja do 2030. godine. U okviru kampanje snimljeno je sedamnaest spotova s mnogim hrvatskim stručnjacima koji su progovorili na tu temu. U spotovima su sudjelovala i djeca iz OŠ Ivana Gundulića iz Zagreba kako bi istaknuli važnost njihove participacije. Svih 17 spotova možete naći na stranicama Saveza DND: http://www.savez-dnd.hr/category/globalni-ciljevi-za-odrzivi-razvoj-do-2030/