Blog

21. SMOTRA DJEČJEG STVARALAŠTVA U POREČU

U organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske još od 1993. godine svake se godine u drugom gradu-domaćinu održava Smotra dječjeg stvaralaštva pod nazivom “Radost, igra i stvaralaštvo djece”. Od tada do danas održano je 20 Smotri dječjeg stvaralaštva u 17 gradova i općina diljem Hrvatske.

Ove godine kao domaćin za  21. smotru dječjeg stvaralaštva pokazao se prekrasan Poreč i Društvo Naša djeca Poreč. Smotra se održava u periodu od 20. do 22. listopada  2017. godine u kojem će grad Poreč biti središte dječjeg stvaralaštva i njihove kreativnosti.

Na ovogodišnjoj Smotri dječjeg stvaralaštva sudjelovat će oko 650 sudionika, djece i odraslih iz 19 Društava Naša djeca. Svoja kreativna godišnja dostignuća djeca će prezentirati u bogatom dramsko-scenskom, lutkarskom, glazbenom, plesnom i audio-vizualnom izričaju te u likovnim izložbama dječjih radova.

Otvorenje i početak 21. smotre dječjeg stvaralaštva zakazano je za petak 20. listopada u 18.30 sati otvaranjem izložbe dječjih radova, nakon čega slijedi program svečanog otvorenja u Kazališnoj dvorani  Pučkog učilišta Poreč u 19:00 sati, a pripremaju ga djeca i voditelji iz osnovnih škola, gradskih ustanova i udruga, te Društva Naša djeca Poreč. Na programu svečanog otvorenja Smotre pridružit će se veliki broj uzvanika, djece i roditelja, a pozdravne govore će ispred domaćina uputiti gradonačelnik Grada Poreča gospodin Loris Peršurić, u ime DND-a Poreč, dopredsjednica Divna Radola, ispred Istarske županije pozdravnu riječ će uputiti zamjenica župana, gđa. Sandra Ćakić Kuhar, a ispred Saveza društava Naša djeca Hrvatske, dopredsjednica, gđa. Sanja Škorić.

U subotu 21. listopada godine održat će se cjelodnevni program, on počinje u Kazališnoj dvorani Pučkog učilišta s početkom u 10:00 sati u kojemu je predviđeno 28 točaka dječjeg stvaralaštva i 14 izložbi dječjih radova, koje će pratiti stručno povjerenstvo u sastavu:  Ksenija Rožman, dramska pedagoginja, Desanka Virant, plesna pedagoginja i koreografkinja, Sanja Pančevski Tich, profesorica violine, Marina Dželalija, profesorica likovne kulture i likovni umjetnik Eugen Varzić. Ostatak dana sudionici Smotre, djeca i odrasli, imat će priliku družiti se međusobno kroz bogat interaktivan program, radionice, ples te zajednički turistički obilazak grada Poreča.

Završna priredba Smotre dječjeg stvaralaštva održat će se u nedjelju, 22. listopada 2017. godine u Kazališnoj dvorani Pučkog učilišta Poreč, s početkom u 10.00 sati, na kojoj će biti prikazani najoriginalniji i najkvalitetniji nastupi iz kompletnog programa obljetničke Smotre.

U ovih dvadeset godina Smotri dječjeg stvaralaštva, Savez DND-a Hrvatske i gradovi domaćini uspjeli su okupiti više od 15 000 sudionika, a djeca su izvela više od 1200 originalnih nastupa što je izniman doprinos Saveza i Društva Naša djeca dječjem stvaralaštvu u Hrvatskoj.

Smotru su podržali:  Grad Poreč-Parenzo, Valamar Hotels and Resorts, Pučko otvoreno učilište Poreč, Laguna Poreč, Turistička zajednica Grada Poreča, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Vidimo se u Poreču!