Blog

DELEGACIJA PROJEKTA HRVATSKO-FRANCUSKE SURADNJE „ZAJEDNO PROTIV DJEČJEG SIROMAŠTVA“ POSJETILA DRUŠTVO „NAŠA DJECA“ OPATIJA

Glavni tajnik francuske nevladine organizacije Secours populaire français (SPF) Jean Marchal u pratnji direktorice socijalne službe departmana Val-de-Marne pri Ministarstvu socijalne politike Francuske Republike i stručnjakinje na projektu hrvatsko-francuske suradnje „Zajedno protiv dječjeg siromaštva“ Martine Conin; voditeljice projekta Camille Lambinon; volonterke SPF Lydie Pierrich i suradnice na projektu Sunčice Pleština posjetio je 17. listopada Društvo „Naša djeca“ Opatija povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva na inicijativu Saveza društava Naša djeca Hrvatske. Gospodin Jean Marchal nalazi se sa svojim timom od 16. do 20. listopada u posjeti Hrvatskoj, a dolazak SPF-a u Hrvatsku potaknut je projektom suradnje Hrvatske i Francuske „Zajedno protiv dječjeg siromaštva“ koji financira Europska unija, a provodi Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u suradnji s francuskom Vladom. Provedbeni partner Projekta je Expertise France, francuska agencija za međunarodnu tehničku suradnju. Opći cilj ovog projekta vrijednog 1,1 milijun eura je jačanje sustava socijalne skrbi za rano prepoznavanje i pravovremeno pružanje socijalnih usluga obiteljima i djeci u riziku od siromaštva. Delegacija je posjetila i OŠ “Rikard Katalinić Jeretov” gdje su članovi Društva “Naša djeca” Opatija organizirali aktivnosti obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

U Društvu „Naša djeca“ delegacija projekta hrvatsko-francuske suradnje susrela se s dopredsjednicom Saveza Društava „Naša djeca“ Hrvatske i tajnicom DND-a Opatija Sanjom Škorić i predstavnicama Grada Opatije iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti Andreom Arbanasić i Andreom Brumnjak. Tom prigodom gospođa Škorić upoznala je prisutne s radom i  projektima Saveza DND Hrvatske i DND Opatija na području borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. 

Gospođa Sanja Škorić istaknula je da je Društvo „Naša djeca“ od 2006. godine uključeno u međunarodni projekt Tapori, čiji je cilj borba protiv dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti u svijetu, a udruga također sudjeluje u raznim akcijama s ciljem smanjenja stope rizika od siromaštva i socijalne isključenosti djece i njihovih obitelji unaprjeđujući kvalitetu života djece iz socijalno ugroženih obitelji.

Međunarodna kampanja Tapori ove godine slavi 50 godina rada i postojanja, a mi ćemo im poslati uratke s današnjih radionica, kazala je Škorić.

Gospodin Jean Marchal kazao je kako je Secours populaire français jedna od najstarijih i najutjecajnijih francuskih udruga koja već više od 70 godina promiče socijalnu inkluziju i pruža podršku pojedincima i obiteljima u ostvarivanju njihovih prava na smještaj, zdravstvenu skrb, profesionalnu integraciju i slično.

U prošloj 2016. godini u Francuskoj je registrirano skoro 3 milijuna ljudi u potrebi, od toga čak 34 posto mlađih od 15 godina, a kojima su naši volonteri pomogli doniranjem hrane, odjeće, uključivanjem u projekte skrbi, uključivanjem u sport i kulturu te pomoći kod rješavanja stambenog pitanja. Siromašne obitelji pomoć mogu potražiti u naša 1.156 ureda gdje će ih naši volonteri ljubazno primiti te savjetovati i usmjeriti, a imamo i organizirane hitne intervencije. SPF je osnovao i 14 ureda posebno za mlade ljude i studente kako bi im pomogli pri završavanju studija i pružili potporu kod nabavke hrane, odjeće ili ulaznica za razna događanja, istaknuo je gospodin Marchal te predstavio njihov projekt Djeca prijatelji svijeta (Enfants Copain du Monde).

Radi se o svojevrsnom dječjem pokretu kojim se nastoji senzibilizirati djecu i mlade o važnosti međusobnog pomaganja i solidarnosti. Hrvatska je prva zemlja u ovom dijelu Europe pozvana da se uključi u ovu mrežu koja okuplja djecu i mlade iz preko 43 zemlje.

Predstavnica Grada Opatije Andrea Arbanasić predstavila je programe i mjere socijalne politike Grada Opatije te istaknula kako se Opatija nalazi pri vrhu gradova u Hrvatskoj u pogledu pronatalitetne politike, ali i mjera za ostale dobne skupine.

Naknade za novorođenu djecu, sufinanciranje marende za učenike, sufinanciranje produženog boravka, kao i dječjeg vrtića te prijevoza za srednjoškolce, besplatni udžbenici, pomoć za djecu s teškoćama u razvoju, pomoć za obitelji s četiri i više djece, preventivni programi zdravstvene zaštite djece samo su neke od mjera kojima grad pomaže kvaliteti življenja svojih sugrađana, istaknula je Arbanasić.

Goste iz Francuske i iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pozdravili su i dječja gradonačelnica Petra Deranja te Ivan Tancabel i Antonia Škorić iz DND-a te ih upoznali s radom i aktivnostima opatijske udruge.

Delegacija je posjetila i OŠ “Rikard Katalinić Jeretov” gdje su članovi Društva “Naša djeca” Opatija organizirali aktivnosti obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti – info štand s edukativnim materijalom, izložbu fotografija, prikupljanje hrane i higijenskih potrepština za Socijalnu samoposlugu, likovnu radionicu „Daj 5 u borbi protiv siromaštva“ te pisanje poruka „Stablo dobrih želja“. U školi ih je dočekao ravnatelj prof. Fredi Glavan koji je pohvalio suradnju škole i DND-a, kao i suradnju škole i Grada Opatije te predstavio rad škole i programe i aktivnosti koje provode. Posebno je istaknuo stručni tim škole koji je jedinstven na našem području i pruža pomoć djeci i roditeljima.

Delegacija projekta hrvatsko-francuske suradnje „Zajedno protiv dječjeg siromaštva“ bila je vrlo zadovoljna posjetom Opatiji te informacijama koje su dobili, kao i viđenim prezentacijama te su pozvali predstavnike Društva „Naša djeca“ da ih posjete na njihovoj konferenciji u studenom u Francuskoj.