Blog

6. Susret Dječjih vijeća Hrvatske 2010.

DJEČJA VIJEĆA – AKTIVNO SUDJELOVANJE DJECE I ODRASLIH 

Tuhelj je 10. i 11. prosinca 2010. godine bio domaćin Seminara za voditelje osnivače novih Dječjih vijeća 6. Susret Dječjih vijeća HrvatskeOrganizatori događanja bili su Saveza društava Naša djeca Hrvatske, Društvo Naša djeca Tuhelj i Koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine – prijatelji djece u Tuhlju.

Na Seminaru za osnivanje Dječjeg vijeća u gradovima i općinama educirano je desetak novih voditelja o tome kako potaknuti djecu na aktivno sudjelovanje u životu lokalne zajednice te na koji način oformiti nova gradska i općinska dječja vijeća. Voditelj Seminara je bio Emil Paravina, tajnik Saveza DND, a predavačice Sanja Škorić iz Opatije i Zdenka Novak iz Čakovca.

Ovogodišnji 6. Susret Dječjih vijeća Hrvatske održao se u prostoru Osnovne škole Lijepa naša u Tuhlju. Sudjelovalo je 15 aktivnih Dječjih vijeća (Čakovac, Čazma, Koprivnica, Krapina, Križ, Nova Gradiška, Opatija, Osijek, Pleternica, Prelog, Sisak, Tuhelj, Varaždin, Velika Gorica i Zabok) iz cijele Hrvatske. Raduje velik odaziv od preko 60-ak djece, 22 voditelja te veći broj stručnih suradnika i uzvanika koji podržavaju ovu značajnu aktivnost za djecu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na početku Susreta predsjednica DV Tuhelj je predstavila Krapinsko-zagorsku županiju i općinu Tuhelj. Nakon zanimljivog i raznovrsnog kulturno-umjetničkog programa, uspješan rad dječjim vijećnicima zaželjeli su ravnateljica OŠ Lijepa naša Natalija Knezić-Mevedec. Načelnik općine Tuhelj Armando Slaviček, predstavnica Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i ravnateljica Obiteljskog centra u Krapini gđa. Gordana Meligec te zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije koja je ujedno i podpredsjednica Saveza DND Hrvatske gđa Sonja Borovčak također su pozdravili djecu i voditelje te im zaželjeli izmjenu iskustava i nova poznanstva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pročitano je i pismo dječje pravobraniteljice Mile Jelavić u kojemu Ured pravobraniteljice podržava i cijeni predani rad i aktivnosti koje pridonose promicanju dječjih prava u društvu i afirmaciji dječje participacije, pozivajući djecu iz Dječjih vijeća da se pridruže MMS-u, Mreži Mladih Savjetnika dječje pravobraniteljice čija je uloga savjetovati Pravobraniteljicu, upozoravati na teškoće ostvarivanja dječjih prava te poticanju vršnjaka da aktivno sudjeluju u donošenju odluka.

Dječji vijećnici, članovi komisije za prosudbu projekata u okviru akcije NAJ – projekt Dječjih vijeća Hrvatske Leon Žganec Brajša iz Dječjeg vijeća Varaždina i Perica Meštrović iz Dječjeg vijeća Velika Gorica osvrnuli su se na kvalitetu pristiglih projekata te izvjestili da je Povjerenstvo od deset projekata, odabralo 2 najoriginalnija. To je projekt Dječjeg vijeća Čazme, edukativni film o sigurnosti djece na internetu „Licem u lice“ i humanitarni projekt prikupljanja sredstava za računala i internet za siromašnu djecu pod nazivom Dječjeg vijeća Zabok „ Darujmo srcem i izmamimo osmijeh na lice“. Ostalim sudionicima podijeljena su priznanja za sudjelovanje na Natječaju jer su ispunili postavljene kriterije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tijekom Susreta djeca i voditelji iznijeli su primjere dobre prakse aktivnog sudjelovanja djece u lokalnim zajednicama. Predstavljeno je deset projekata prijavljenih na ovogodišnji Natječaj za Naj-projekte Dječjih vijeća i organizirane radionice za djecu i odrasle voditelje na teme djelotvorni oblici dječje participacije, uloga Dječjih vijeća u lokalnoj zajednici, partnerstvo djece i odraslih te komunikacije i nenasilnog rješavanja sukoba.

O radu dječjih vijeća i dječjoj particapaciji raspravljali su voditelji DV u radionici s voditeljicom Sanjom Škorić te zaključili da su odrasli mentori i cijela lokalna zajednica potpora djeci u provođenju njihovih kreativnih ideja. Ujedno je istaknuto da za organizaciju rada Dječjeg vijeća i komunikaciji između djece i gradskih/općinskih struktura je velika uloga stručnih suradnika u gradskim i općinskim odjelima čija su nadležnost programi i projekti za djecu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dječji vijećnici su u radionici Ane Kola osmišljavali nove aktivnostima kojima se ostvaruju dječja prava i potiče na aktivnosti u lokalnim sredinama. Tako su osmislili humanitarnu aktivnost “Od srca srcu”, ostvarivanje prava na igru, brigu o higijeni, sigurnost u zabavi (vodeći računa o opasnostima i posljedicama kod korištenja pirotehničkih sredstava), te kako naučiti koje su nam potrebne stvari za život. Radionica Snježane Romić usmjeravala je na aktivno slušanje i kvalitetnu komunikaciju pogotovo s odraslima, načine na koje djeca mogu izražavati osjećaje te se raspravljalo o argumentima za i protiv tučnjave i nasilja. Igra i druženje, nova prijateljstva i iskustva ponijeli su kućama.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Veselo i puno novih iskustava i ideja, druženje djece i odraslih omogućeno je zahvaljujući sredstvima Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u okviru projekta Saveza DND pod nazivom „Aktivna dječja participacija u lokalnoj zajednici – osnaživanje djece u Dječjim vijećima Hrvatske“, sredstvima domaćina DND Tuhelj i Općine Tuhelj, donacijama medičarstva Zozolly, PZ Tuhelj, Termi Tuhelj, TZ Tuhelj te vrijednim radom volontera i Dječjih vijećnika Tuhlja.

(Snježana Romić i Snježana Krpes, voditeljice 6. Susreta Dječjih vijeća Hrvatske)