Blog

STVARAMO BAJKE

STVARAMO BAJKE

inovativne tehnologije u radu s djecom u Društvima Naša djeca

Vrijeme blagdana pravo je vrijeme za pričanje priča i stvaranje bajki.  Da je tome tako, pokazala nam je edukativno-kreativna radionica “Stvaramo bajke” koja je održana 16. i 17. prosinca u prostorijama Društva Naša djeca Zagreb-Maksimir. Cilj ove radionice je osposobljavanje voditelja iz Društava Naša djeca za korištenje inovativnih tehnologija u aktivnostima s djecom.

3

Radionica je dio projekta koji Savez društava Naša djeca Hrvatske započeo još prošle godine u suradnji sa švicarskom organizacijom Seed koja se bavi pružanjem i provođenjem projekata usmjerenih na komunikaciju, edukaciju i tehnologije, neprofitnim organizacijama koje djeluju u području društvenih znanosti.

dsc00813

Početkom ove godine edukatori iz Seeda održali su radionicu za voditelje iz DND-a u Opatiji, a prijenos znanja na nove edukatore iz Društava Naša djeca nastavljen je ovom radionicom u Zagrebu za čiju realizaciju su osigurana sredstva iz financijske potpore Hrvatskog audiocentra za projekte kojima se potiču komplementarne djelatnosti.

6

Radionica je podijeljena u nekoliko faza: stvaranje i pisanje priče, izrada knjige snimanja “storyboarda” na osnovu te priče, ilustracija, digitalno snimanje, obrada fotografije, čitanje i snimanje priče te montaža audio i video zapisa.

Svaka od tih faza razvija kod djeteta različite kreativne sposobnosti te je prilika za interaktivno i kreativno učenje i korištenje novih tehnologija. Svrha zajedničkog rada djece i odraslih je da svako dijete pronađe svoj način sudjelovanja i izražavanja kreativnosti.

7

Radionica na kraju dovodi do konkretnog i “opipljivog” rezultata – filmića, ilustrirane i animirane multimedijalne priče odnosno bajke koja nastaje korak po korak u kreativnom procesu. Tako je nastala  bajka za djecu „Tomin projekt”:

Kroz tehnike pripovijedanja i stvaranja priče te pripremu knjige snimanja i uživljavanje u likove i glasove polaznike radionice je vodila Snježana Krpes, a primjenu softverskih programa za montažu slika i zvuka priče prezentirao je Mario Perković iz Društva Naša djeca Vinkovci.

5

 Probajte i Vi u svojim Društvima Naša djeca stvoriti svoju multimedijalnu bajku!